Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ријеч начелника

Ријеч Начелника

Уколико тражите повољну локацију за инвестирање, општина Србац је право мјесто да започнете ваш бизнис.


Повољан географски положај, богатство природних ресурса, атрактивне инвестиционе локације, плодно земљиште и могућности за развој руралног и вјерског туризма, крозисторију су били привлачни за живот на овом простору и стварали имиџ Српца као пожељну инвестициону дестинацију. Налазимо се на крајњем сјеверу Републике Српске и Босне и Херцеговине, у непосредној близини ушћа Врбаса у Саву и окружени планином Мотајицом и Лијевче пољем које важи за једну од водећих житница Републике Српске и БиХ. Повезани смо са свим дијеловима Босне и Херцеговине савременим магистралним и регионалним путевима а од Бања Луке, као главног административног центра, стиже се за мање од сат времена вожње.


На сјеверу граничимо са Републиком Хрватском, на самој граници Европске Уније иод аеродрома у Загребу удаљени смо 175 километара а од аеродрома у Маховљанима свега 35 километара.


Налазимо се у непосредној близини два гранична прелаза, у Градишци (35 километара) и Броду (68 километара) а од граничног прелаза са Србијом у Рачи дијеле нас 203 километра. Још квалитетнију саобраћајну комуникацију са Републиком Србијом имамо преко аутопута Загреб-Београд, и до главног града Србије долази се за око три часа вожње, а у непосредној близини је и аутопут „9. јануар“ у Лакташима (28 километара) који олакшава путну комуникацију према Градишци и Бањалуци, односно Добоју и Сарајеву. Добра саобраћајна повезаност предуслов је за квалитетну везу са тржиштем Европске Уније и региона, што је један од наших главних адута за развој привреде, поред континуираног улагања у путну, електро и комуналну инфраструктуру.


Посљедњих година уложили смо значајне напоре на стварању повољног привредног амбијента, изградњу и проширење постојећих капацитета, међу којима предњачи прерађивачка индустрија (дрвопрерада, металопрерада, текстилна производња) и трговина на велико и мало, што се одразило и на отварање нових радних мјеста. Нарочито је развијена пољопривредно-прехрамбена производња од које живи највећи број наших грађана. Потенцијалним инвеститорима на располагање нудимо грађевинско земљиште у индустријским зонама Црнаја и Ситнеши намијењено за изградњу производних, услужних и других објеката, у циљу повећања запослености и развоја општине. У центру града лоцирана је и Пословна зона Итрис гдје већ дјелује значајан број привредних субјеката који имају вишедеценијску традицију.


Наша намјера је да створимо повољан амбијент за отварање нових и проширење постојећих производних капацитета, уз примјену савремене и еколошки прихватљиве технологије, поштовање међународних стандарда квалитета и стварање ефикасне, транспарентне и модерне Општинске управе која ће знати одговорити на све захтјеве друштвеног развоја.


У случају да се опредјелите управо за нашу локалну заједницу, обезбиједили смо Вам подстицајне мјере за куповину земљишта које се огледају у смањењу цијене земљишта до 90 одсто и умањења једнократне ренте за 66 одсто.


Наш развојни тим састављен од искусних стручњака и младих кадрова са изузетном стваралачком енергијом, потрудиће се да Вам буде на услузи у рјешавању свих административних послова и у што краћем року обезбиједи документацију за покретање бизниса. Заступаћемо ваше интересе у преговорима са банкама, добављачима и дистрибутерима и учинити све како бисте у пословним разговорима изашли као „побједник“. Дођите и увјерите се у нашу спремност и преданост да учинимо све како би се Ваш бизнис овдје успјешно развијао, јер „Ваш успјех је уједно и наш успјех“!


С поштовањем,

Млађан Драгосављевић
Начелник општине Србац