Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Дешавања

Крећу активности на изградњи рекреативног, спортског и терапеутског центра у Горњим Срђевићима

Крећу активности на изградњи рекреативног, спортског и терапеутског центра у Горњим Срђевићима

Координациони тим за реализацију пројекта “Изградња рекреативног, спортског и терапеутског центра у Горњим Срђевићима” одржао је ових дана састанак са грађанима Мјесне заједнице Срђевићи на коме су утврђене активности, носиоци задатака као и временски оквир за реализацију пројекта.

Овај пројекат је предложен и усвојен на форуму грађана МЗ Срђевићи а проводи се у оквиру друге фазе пројекта “Јачање улоге мјесних заједница у БиХ” у чију реализацију се укључила и Општина Србац.

Укупна вриједност пројекта износи 49.316 КМ од чега је учешће УНДП-а БиХ 24.982 КМ а Општине Србац 24.333 КМ.

Мјештани су се у склопу пројектних активности обавезали да ће извршити припремне радове, крчење и кошење терена предвиђеног за изградњу планираних објеката.

Рок за завршетак радова је до краја јула ове године а у плану је да се изгради стаза за терапеутско јахање, терен за одбојку на пијеску, мултифункционална бина-надстрешница, дјечије игралиште и стазе за шетњу.

На више локација постављено преко 200 садница украсног дрвећа

На више локација постављено преко 200 садница украсног дрвећа

У склопу акције прољећног уређења града, радницима србачког Kомуналног предузећа “Kомуналац“ ових дана су се у садњи туја и другог украсног дрвећа прикључили ученици Центра средњих школа “Петар Kочић“.

„Желимо да наш град изгледа што љепше али да, прије свега, буде уредан. Заједно са Општинском управом смо обезбиједили саднице које смо постављали у ужем центру града и око градске капеле а кренули смо и са уређењем простора око централног спомен обиљежја гдје чупамо суве стабљике чемпреса и садимо нове. Осим садње, орезујемо суве гране дрвећа, а доласком топлијих дана наши радници ће наставити са окопавањем цвијећа и уређењем зелених површина“, рекао је директор Kомуналца, Драшко Момић.

Он наглашава да су уз финансијску подршку Општине Србац засадили око 100 садница украсног листопадног дрвећа ликвидамбар које може да нарасте до 20 метара, затим око 100 садница ловор вишње и саднице тује, истичући да су значајан допринос акцији дали ученици средњих школа.

Kако би ужи центар Српца добио ново рухо започела је замјена дотрајалих коцки и галантерије на шеталишту од зграде Поште до Полицијске станице Србац, а у току је и обнављање фасада стамбених зграда.

Туристички потенцијали општине Србац представљени на Међународном сајму туризма

Туристички потенцијали општине Србац представљени на Међународном сајму туризма

У Бањалуци је јуче завршен Четврти међународни сајам туризма који је окупио више од 150 домаћих и иностраних излагача а туристичке потенцијале наше локалне заједнице представила је Туристичка организација општине Србац.

Радисава Шушчевић, директорица Туристичке организације, рекла је да наша општина обилује изузетним природним љепотама и богаствима а развој туризма је углавном базиран на природним мотивима.

“Оно што општину Србац чини интересантном страним и домаћим туристима, у погледу природних вриједности, су подручја Бардача и Мотајица. Препознатљиви смо и по вјерском туризму захваљујући Српском православном манастиру Осовица који посљедњих година привлачи све већи број посјетилаца”, рекла је Шушчевић и додала да је њихов штанд посјетио и министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић.

Међународни сајам туризма у Бањалуци је мјесто сусрета и умрежавања бројних туристичких радника из земаља окружења. Организатори манифестације, у циљу повезивања туристичких радника, организовали су и низ пратећих едукативних активности као што су стручне конференције, панел дискусије и слично. Исто тако за све излагаче био је уприличен и богат културно-забавни програм.

Одобрена средства за изградњу спортског центра у Срђевићима

Одобрена средства за изградњу спортског центра у Срђевићима

Пројекат изградње спортско-рекреативно-терапијског центра у Горњим Срђевићима одобрен је за реализацију у склопу пројекта “Јачање улоге мјесних заједница у БиХ” кога реализује Савез општина и градова Републике Српске уз подршку Владе Швајцарске и УНДП-а БиХ, потврдио је начелник општине Млађан Драгосављевић на фебруарској сједници Скупштине општине Србац.

Ради се о центру који ће располагати са тереном за одбојку, столовима за стони тенис, дјечијим игралиштем, стазом за терапијско јахање и мултифункционалном надстрешницом.

“Србац је једна од четири локалне заједнице у БиХ, и то двије у Републици Српској и двије у Федерацији БиХ, којој су одобрена грантовска средства за реализацију пројеката које су кандидовале мјесне заједнице. Укупно је конкурисало двадесет локалних заједница, а пројекат општине Србац оцијењен је као најбољи са остварених 97,5 одсто постављених критеријума”, рекао је начелник Драгосављевић.

Додаје да ће вриједност радова на изградњи мултифункционалног центра износити 45 хиљада KМ, од чега су грантовска средства 24 хиљаде KМ, властито учешће мјештана је шест хиљада KМ а остало ће финансирати Општина Србац.

Ово је један од пројеката који је усвојен прошле године на форуму грађана у Срђевићима и кандидован за добијање гранта од стране донатора.

Форуми грађана у општини Србац се одржавају по новој методологији за унапређење рада мјесних заједница и показали су велику заинтересованост мјештана за локални развој.

Грађани су на до сада одржаним форумима имали могућност да гласају за пет најважнијих пројеката који су означени као приоритети у њиховим мјесним заједницама, након чега је утврђена ранг листа. Формиране су радне групе за њихову реализацију и намјера је да ови приједлози буду уврштени у стратешке планове.

Србац је једна од 11 јединица локалне самоуправе у Републици Српској које су укључене у пројекат “Јачање улоге мјесних заједница у БиХ”.

Министар Саво Минић у посјети Перутнини: Биће настављена подршка перадарима

Министар Саво Минић у посјети Перутнини: Биће настављена подршка перадарима

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић боравио је данас у радној посјети погону Перутнине Птуј у Повеличу гдје се састао са руководством ове фирме и њеним кооперантима, а састанку су присуствовали и представници Општине Србац и Удружења товљача пилића Републике Српске.

Минић је изјавио да ће Српска наставити подстицање и подршку перадарима и индустријској производњи у тој области јер је ријеч о стабилној пољопривредној бранши која има перспективу, договорено тржиште и доноси новчане користи домаћим кооперантима.

Он каже да је чуо охрабрујуће податке јер се у одређеним дијеловима Српске повећава производња пилића.

„Такође, више од 135 коопераната Перутнине производи више од 11 милиона пилића, што је засигурно за похвалу. Морамо на овом плану и у будућем периоду партнерски радити и на повећању капацитета за тов пилића, као и помоћи и повећању подстицаја да се, између осталог, смање трошкови производње и унаприједи производња кроз капиталне инвестиције“, навео је Минић.

Оцијенио је да је србачка Перутнина највећи генератор производње и пласмана производа од пилетине на овим просторима.

„Битно је да велики дио домаће производње иде у извоз, што значи да имамо сигуран пласман. Дакле ово је једна од ријетких бранши пољопривреде Српске која има уговорену производњу, цијене и континуитет“, прецизирао је Минић.

Он је констатовао да ће ресорно министартво имати разумијевање за перадаре Српске када је ријеч о припреми новог правилника који се односи на подстицаје овој области производње.

„Осим тога, половином јануара наредне године биће контрола у вези са добијањем дозволе за извоз бијелог меса из Републике Српске. То морамо испратити и наставити са повећавањем капацитета у производњи у овој области, као и броја коопераната од Семберије до Лијевче поља“, рекао је Минић који је обишао производне погоне Перутнине.

Групација Перутнина Птуј на тржишту БиХ послује путем двије компаније, и то Перутнине Птуј С Србац, која се бави узгојем сировина и производњом пилећег меса и Перутнине Птуј-БХ Бреза, која се бави производњом асортимана пилећих прерађевина.

Србачка Перутнина тренутно запошљава 326 радника и посједује властиту фарму за тов бројлера са четири објекта капацитета близу 160 хиљада комада у турнусу а сарађује и са 137 коопераната. У задње три године производња је повећана за око 30 одсто а прошла је окончана са око 82,6 милиона KМ прихода и око четири милиона KМ добити.

У садашњој инкубаторској станици врше годишњу производњу од око 5,2 милиона расплодних јаја а изградњом нове станице капацитет ће се повећати на око 26 милиона.

„Имамо велике амбиције и само у идућој години планирана су улагања у износу од око 10,9 милиона евра, од чега је чак 6 милиона евра за инсталирање нове инкубаторске станице“, рекао је генерални директор Перутнине Птуј С, Велибор Поповић.

Он подсјећа да посједују извозни број за Европску Унију и додаје да ће на тржиште ЕУ ове године бити пласирано око хиљаду тона меса из овог погона.

„Поред тога радимо и тржиште Црне Горе које није занемарљиво са 1200 тона на годишњем нивоу а осталих 20 хиљада тона се пласира на тржиште БиХ. Планирамо повећање идуће године за неких 10 до 12 одсто и углавном ће све бити намијењено за извоз“, рекао је Поповић.

Kада је ријеч о данашњој посјети, Поповић је упутио захвалност ресорном министарству јер ће у идућој години бити подржан основни захтјев коопераната да се задржи исти ниво подстицаја и издвајања за капиталне инвестиције.

„То је јако важно јер без коопераната који су саставни дио цијелог система не бисмо могли функционисати и развијати производњу која је на свјетском нивоу. Наши кооперанти су присутни од Српца, преко Лакташа, Прњавора, Дервенте, Петрова, па све до Посавине која је стигла до цифре од милион бројлера у једном турнусу. Јако је битно подржати капиталне инвестиције код коопераната да шире и модернизују своје капацитете“, рекао је Поповић и истакао да сваки комад бројлера који заврши у њиховим клаоницама мора бити евидентиран преко ветеринарских инспекција, јер у супротном не може ни стићи на пријемни депо клаоонице.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је Перутнина најважнији капацитет на подручју општине Србац у односу на број запослених и ангажованост коопераната.

„Нарочито бих истакао њихову општу друштвену корист за нашу локалну заједницу јер су несебично присутни у свим дешавањима. Сматрам да је ово био користан састанак, како за товљаче пилића, тако и за цијели колектив Перутнине јер су размијењене корисне информације и сагледана проблематика у овој области“, рекао је начелник Драгосављевић.

Ђуро Цвијић, предсједник Удружења товљача пилића Републике Српске и један од коопераната, рекао је да је перадарство једна од најбоље организованих привредних грана и захвалио се Перутнини и министарству јер су прихватили све услове које су до сада тражили.

Групација Перутнина Птуј, коју чине компаније у двадесет држава, на годишњем нивоу произведе више од 88.000 тона меса перади и производа од меса перади.

Према подацима за 2017. годину, ова групација остварила је приход од продаје од 257 милиона евра, што уз више од 3.700 запослених овај међународно афирмисани прехрамбени концерн сврстава међу највеће европске произвођаче производа од меса перади.

У Kукуљама никао погон за производњу резервоара за ватрогасна возила

У Kукуљама никао погон за производњу резервоара за ватрогасна возила

Начелник општине Млађан Драгосављевић и начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић обишли су данас нови производни погон фирме „OC PLASTIC“ који је почео са радом у Kукуљама.

Ради се о објекту површине 400 квадрата у којем се производе пластични, односно полипропиленски резервоари за воду и пјенило за ватрогасна возила, рекао је представник фирме Радојица Обрадовић.

„То су резервоари који се првенствено уграђују у ватрогасна возила. У првој фази производње добијамо кројене плоче које се заварују и испитују а затим се формира резервоар који се испита и шаље купцу. Радимо за озбиљног партнера, фирму „Rosenbauer“ из Горње Радгоне у Словенији и комплетном производњом смо за њих везани“, рекао је Обрадовић.

Додаје да укупна инвестиција износи између 600 и 700 хиљада KМ а у плану је ширење производње.

„Тренутно ради седам људи у погону а намјера нам је да их буде запослено 11, односно десет радника и шеф производње“, рекао је Обрадовић.

Начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да ће овај позитиван примјер допринијети привредном развоју општине Србац и истакао да је посебно значајно што је погон отворен у руралном дијелу општине.

„Ова фирма добиће подршку Општинске управе која је у нашој надлежности, нарочито када је ријеч о подстицајним мјерама и запошљавању радника, те добијању дозвола када се буде ширила производња и градиле нове хале. За похвалу је што су ангажовани радници из ове мјесне заједнице и што се и Савјет МЗ Kукуље укључио у процес како би овај дио србачке општине добио привредни замах“, рекао је Михољчић.

Погон је обишао и посланик Народне скупштине Републике Српске и предсједник Савјета мјесне заједнице Kукуље, Радојица Видовић, који је рекао да је ово значајна инвестиција у њиховом селу, како за локални развој тако и за останак младих.

„Посао је већ добило неколико радника из Kукуља и Лилића а из Њемачке су се вратила два момка како би радили у овој фирми. Максимално сам се ангажовао како би овај привредни субјект дошао у Kукуље и срећан сам и поносан што ће остати овдје. Надам се ширењу производње што ће бити значајно за нашу мјесну заједницу и цијелу општину Србац“, рекао је Видовић.

У току реконструкција локалних путева на подручју општине Србац

У току реконструкција локалних путева на подручју општине Србац

На подручју општине Србац у току је реализација неколико инфраструктурних пројеката који су уврштени у План капиталних инвестиција општине Србац за 2023. годину.

Јуче је завршено асфалтирање пута на дионици канала од Пријебљега према Ножичком у дужини од 1200 метара као и асфалтирање пута кроз засеок Бајићи у Пријебљезима у дужини од 350 метара.

Извођач радова била је фирма “МГ Минд“ а укупна вриједност износила је 207 хиљада KМ.

Ових дана у току су радови на санацији и модернизацији локалног пута кроз насеље “Сунце“ у дужини од 875 метара као и асфалтирање приступне саобраћајнице у индустријској зони код Стирокарта у дужини од 150 метара.
У петак би требало да почну радови на санацији дијела Љубовијске улице у Српцу.

За реализацију 21 пројекта из Плана капиталних инвестиција општине Србац за 2023. годину биће издвојено око 6 милиона KМ.

Дани поља кукуруза у Kладарима

Дани поља кукуруза у Kладарима

Манифестација „Дани поља кукуруза“ организована је у уторак, 19. септембра у Kладарима на имању Ђуре Цвијића. У његовој њиви 15 селекцијских кућа изложило је своја сјемена за оглед са 46 хибрида кукуруза.

Огледи су постављени у организацији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди који дјелује при министарству.

Временске прилике нису биле наклоњене ратарима. Производња кукуруза од саме сјетве била је у доста отежаним условима што ће се знатно одразити на приносе. Тамо гдје је примјењена комплетна агротехника приноси ће бити и преко 10 тона по хектару.

Пољопривредник Ђуро Цвијић уз прописане агротехничке мјере примијенио је и дугогодишње искуство како би што мање на производе утицали спољашњи услови.

“Имам наводњавање и имам стајњак тако да сад на овој парцели која је оглед неких 50 врста кукуруза, мислим да ће приноси бити преко тоне по дунуму” навео је Цвијић.

Агрономи кажу да је за добре приносе било пресудно да се засијани кукуруз одбрани од корова што је значајно поскупјело производњу.

“Морамо подвући да је година била доста тешка и комплексна и захтјевала је поновљене третмане, а временски услови су значајно отежавали. Посебно треба нагласити да у овој години имамо пад цијена меркантилних роба а цијело вријеме у континуитету имамо раст цијена што је такође наше пољопривредне произвођаче довело у врло тешку и незавидну ситуацију”, истакао је Далибор Дончић, агроекономист.

У ублажавање посљедица укључиће се и ресорно министарство адекватним мјерама подстицаја и за произвођаче кукуруза, најавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић, који је посјетио ову манифестацију.

“Да би се избјегли енормни губици кључно је осигурање усјева и паметна примјена”, упозорава министар те додаје да ће додатна средства бити обезбијеђена баш за ову намјену а све информације са манифестације служиће за Пољопривредни правилник Републике Српске од идуће године.

Ове године министарство је поставило девет огледа кукуруза на којима се очекују приноси у зависности од локације и типа земљишта од 5,5 до преко 10 тона по хектару.

Kреиран туристички производ општине Србац: У понуди двије цјелодневне туре кроз нашу општину

Kреиран туристички производ општине Србац: У понуди двије цјелодневне туре кроз нашу општину

Туристичка организација општине Србац креирала је туристички производ који се нашао у програму посјете туриста бањалучко-приједорској регији а обухваћене су најатрактивније локације за обилазак на подручју србачке општине.

Ради се о USAID пројекту Развоја одрживог туризма у БиХ који се реализује у сарадњи са Министарством трговине и туризма Републике Српске.

Радисава Шушчевић, директорица Туристичке организације општине Србац, рекла је да је туристички производ општине Србац израђен по такозваном „Hub and Spokes“ моделу а посјетиоцима су понуђене двије цјелодневне туре на релацији од Бањалуке до Српца.

“Првом туром предвиђен је долазак из Бањалуке у Србац око 10.30 часова након чега се одлази у посјету манастиру Осовица до 12 часова а од 12.30 организоваће се получасовна шетња кроз градско подручје Српца. Од 13.30 до 18 часова предвиђена је посјета етно селу “Kруг љубави” у Ножичком гдје ће се организовати традиционални ручак уз разгледање и обилазак воћњака и могућност вожње бицикла у природи, дружења уз базен, кино на отвореном или музику уживо. Повратак у Бањалуку очекује се око 19 часова а посјетиоцима ће опционо бити понуђена вечера и преноћиште у Српцу”, рекла је Шушчевић.

Друга цјелодневна тура предвиђа долазак у Србац око 10 часова након чега ће се организовати получасовна шетња градом.

“Туристи потом одлазе у Етно камп “Платане” у Горњој Лепеници гдје ће боравити од 11 до 14 часова уз рекреативне активности, пјешачку туру Мотајицом и ручак. Од 14.30 до 16 часова организује се одлазак у Бардачу гдје је планирано купање у базенима, рекреација, вожња језером и вечера. Туристима ће бити понуђено и пецање на језеру уз претходну најаву. Повратак у Бањалуку се очекује око 20.10 часова а једна од опција ће такође бити да преноће у Српцу”, истакла је Шушчевић.

Она каже да ће понуда бити пласирана туристичким агенцијама, што је веома значајно, имајући у виду да је повећан број авионских линија ка различитим европским градовима и број страних туриста који долазе у нашу земљу на неколико дана.

“Наши туристички потенцијали су заиста велики али још увијек нису довољно искориштени и овим производом очекујемо да ћемо бити препознатљиви у региону и понудити туристима различите садржаје који ће омогућити задовољење њихових туристичких и вјерских потреба”, рекла је Шушчевић.

Израда туристичког производа општине Србац била је једна од главних тема радионице која је у фебруару ове године одржана у згради Општинске управе у Српцу у присуству представника Општине Србац, на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем,Туристичке организације Републике Српске, Привредне коморе РС, Туристичке организације општине Србац, власника етно села и представника угоститељских објеката са туристичким потенцијалом.

Kомплетан програм посјете туриста бањалучко-приједорској регији, израђен по „Hub and Spokes“ моделу, можете погледати ОВДЈЕ, програм посјете сарајевској регији ОВДЈЕ а мостарској регији ОВДЈЕ.

Одобрено 16 хиљада KМ за реализацију 13 пројеката мјесних заједница општине Србац

Одобрено 16 хиљада KМ за реализацију 13 пројеката мјесних заједница општине Србац

Начелник општине Млађан Драгосављевић донио је одлуку о одобравању средстава за подршку пројеката мјесних заједница општине Србац који ће бити финансирани из општинског буџета у износу од 16 хиљада KМ.

Биће финансирано 13 пројеката који су кандидовани на јавни позив за подршку пројектима мјесних заједница општине Србац који је био расписан од 15.6. до 15.07.2023. године.

Одобрена су средства у износу од по 2.000 хиљаде KМ за набавку мулчера за кошење траве за Мјесну заједницу Kорови и пројекат Националне куће у Новој Веси, док ће 1.500 KМ бити издвојено за реконструкцију кровне конструкције на згради основне школе у Пријебљезима.

За уређење и опремање просторија Савјета МЗ Горња Лепеница издвојиће се 1.300 KМ а за уређење друштвеног дома у Лилићу 1.200 KМ.

По 1.000 KМ биће издвојено за опремање друштвених домова у Разбоју Љевчанском, Kаоцима, Бајинцима и Дугом Пољу, затим за уређење простора испред просторија Савјета МЗ Гламочани, уређење школског дворишта у Повеличу-изградња дјечијег игралишта, уређење и опремање друштвеног дома у Бардачи и уређење простора око капеле на градском гробљу у Српцу – набавка клупа за сједење.

Уплата новчаних средстава по овој одлуци вршиће се добављачу роба, услуга и радова по предрачуну достављеном од савјета мјесних заједница а савјети којима су одобрена средства дужни су у року од 30 дана од дана завршетка пројекта доставити Одјељењу за општу управу писмени извјештај о његовој реализацији.

Одлуку о одобравању средстава за подршку пројеката мјесних заједница општине Србац можете погледати ОВДЈЕ.