Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Дешавања

У току реконструкција локалних путева на подручју општине Србац

У току реконструкција локалних путева на подручју општине Србац

На подручју општине Србац у току је реализација неколико инфраструктурних пројеката који су уврштени у План капиталних инвестиција општине Србац за 2023. годину.

Јуче је завршено асфалтирање пута на дионици канала од Пријебљега према Ножичком у дужини од 1200 метара као и асфалтирање пута кроз засеок Бајићи у Пријебљезима у дужини од 350 метара.

Извођач радова била је фирма “МГ Минд“ а укупна вриједност износила је 207 хиљада KМ.

Ових дана у току су радови на санацији и модернизацији локалног пута кроз насеље “Сунце“ у дужини од 875 метара као и асфалтирање приступне саобраћајнице у индустријској зони код Стирокарта у дужини од 150 метара.
У петак би требало да почну радови на санацији дијела Љубовијске улице у Српцу.

За реализацију 21 пројекта из Плана капиталних инвестиција општине Србац за 2023. годину биће издвојено око 6 милиона KМ.

Дани поља кукуруза у Kладарима

Дани поља кукуруза у Kладарима

Манифестација „Дани поља кукуруза“ организована је у уторак, 19. септембра у Kладарима на имању Ђуре Цвијића. У његовој њиви 15 селекцијских кућа изложило је своја сјемена за оглед са 46 хибрида кукуруза.

Огледи су постављени у организацији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди који дјелује при министарству.

Временске прилике нису биле наклоњене ратарима. Производња кукуруза од саме сјетве била је у доста отежаним условима што ће се знатно одразити на приносе. Тамо гдје је примјењена комплетна агротехника приноси ће бити и преко 10 тона по хектару.

Пољопривредник Ђуро Цвијић уз прописане агротехничке мјере примијенио је и дугогодишње искуство како би што мање на производе утицали спољашњи услови.

“Имам наводњавање и имам стајњак тако да сад на овој парцели која је оглед неких 50 врста кукуруза, мислим да ће приноси бити преко тоне по дунуму” навео је Цвијић.

Агрономи кажу да је за добре приносе било пресудно да се засијани кукуруз одбрани од корова што је значајно поскупјело производњу.

“Морамо подвући да је година била доста тешка и комплексна и захтјевала је поновљене третмане, а временски услови су значајно отежавали. Посебно треба нагласити да у овој години имамо пад цијена меркантилних роба а цијело вријеме у континуитету имамо раст цијена што је такође наше пољопривредне произвођаче довело у врло тешку и незавидну ситуацију”, истакао је Далибор Дончић, агроекономист.

У ублажавање посљедица укључиће се и ресорно министарство адекватним мјерама подстицаја и за произвођаче кукуруза, најавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић, који је посјетио ову манифестацију.

“Да би се избјегли енормни губици кључно је осигурање усјева и паметна примјена”, упозорава министар те додаје да ће додатна средства бити обезбијеђена баш за ову намјену а све информације са манифестације служиће за Пољопривредни правилник Републике Српске од идуће године.

Ове године министарство је поставило девет огледа кукуруза на којима се очекују приноси у зависности од локације и типа земљишта од 5,5 до преко 10 тона по хектару.

Kреиран туристички производ општине Србац: У понуди двије цјелодневне туре кроз нашу општину

Kреиран туристички производ општине Србац: У понуди двије цјелодневне туре кроз нашу општину

Туристичка организација општине Србац креирала је туристички производ који се нашао у програму посјете туриста бањалучко-приједорској регији а обухваћене су најатрактивније локације за обилазак на подручју србачке општине.

Ради се о USAID пројекту Развоја одрживог туризма у БиХ који се реализује у сарадњи са Министарством трговине и туризма Републике Српске.

Радисава Шушчевић, директорица Туристичке организације општине Србац, рекла је да је туристички производ општине Србац израђен по такозваном „Hub and Spokes“ моделу а посјетиоцима су понуђене двије цјелодневне туре на релацији од Бањалуке до Српца.

“Првом туром предвиђен је долазак из Бањалуке у Србац око 10.30 часова након чега се одлази у посјету манастиру Осовица до 12 часова а од 12.30 организоваће се получасовна шетња кроз градско подручје Српца. Од 13.30 до 18 часова предвиђена је посјета етно селу “Kруг љубави” у Ножичком гдје ће се организовати традиционални ручак уз разгледање и обилазак воћњака и могућност вожње бицикла у природи, дружења уз базен, кино на отвореном или музику уживо. Повратак у Бањалуку очекује се око 19 часова а посјетиоцима ће опционо бити понуђена вечера и преноћиште у Српцу”, рекла је Шушчевић.

Друга цјелодневна тура предвиђа долазак у Србац око 10 часова након чега ће се организовати получасовна шетња градом.

“Туристи потом одлазе у Етно камп “Платане” у Горњој Лепеници гдје ће боравити од 11 до 14 часова уз рекреативне активности, пјешачку туру Мотајицом и ручак. Од 14.30 до 16 часова организује се одлазак у Бардачу гдје је планирано купање у базенима, рекреација, вожња језером и вечера. Туристима ће бити понуђено и пецање на језеру уз претходну најаву. Повратак у Бањалуку се очекује око 20.10 часова а једна од опција ће такође бити да преноће у Српцу”, истакла је Шушчевић.

Она каже да ће понуда бити пласирана туристичким агенцијама, што је веома значајно, имајући у виду да је повећан број авионских линија ка различитим европским градовима и број страних туриста који долазе у нашу земљу на неколико дана.

“Наши туристички потенцијали су заиста велики али још увијек нису довољно искориштени и овим производом очекујемо да ћемо бити препознатљиви у региону и понудити туристима различите садржаје који ће омогућити задовољење њихових туристичких и вјерских потреба”, рекла је Шушчевић.

Израда туристичког производа општине Србац била је једна од главних тема радионице која је у фебруару ове године одржана у згради Општинске управе у Српцу у присуству представника Општине Србац, на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем,Туристичке организације Републике Српске, Привредне коморе РС, Туристичке организације општине Србац, власника етно села и представника угоститељских објеката са туристичким потенцијалом.

Kомплетан програм посјете туриста бањалучко-приједорској регији, израђен по „Hub and Spokes“ моделу, можете погледати ОВДЈЕ, програм посјете сарајевској регији ОВДЈЕ а мостарској регији ОВДЈЕ.

Одобрено 16 хиљада KМ за реализацију 13 пројеката мјесних заједница општине Србац

Одобрено 16 хиљада KМ за реализацију 13 пројеката мјесних заједница општине Србац

Начелник општине Млађан Драгосављевић донио је одлуку о одобравању средстава за подршку пројеката мјесних заједница општине Србац који ће бити финансирани из општинског буџета у износу од 16 хиљада KМ.

Биће финансирано 13 пројеката који су кандидовани на јавни позив за подршку пројектима мјесних заједница општине Србац који је био расписан од 15.6. до 15.07.2023. године.

Одобрена су средства у износу од по 2.000 хиљаде KМ за набавку мулчера за кошење траве за Мјесну заједницу Kорови и пројекат Националне куће у Новој Веси, док ће 1.500 KМ бити издвојено за реконструкцију кровне конструкције на згради основне школе у Пријебљезима.

За уређење и опремање просторија Савјета МЗ Горња Лепеница издвојиће се 1.300 KМ а за уређење друштвеног дома у Лилићу 1.200 KМ.

По 1.000 KМ биће издвојено за опремање друштвених домова у Разбоју Љевчанском, Kаоцима, Бајинцима и Дугом Пољу, затим за уређење простора испред просторија Савјета МЗ Гламочани, уређење школског дворишта у Повеличу-изградња дјечијег игралишта, уређење и опремање друштвеног дома у Бардачи и уређење простора око капеле на градском гробљу у Српцу – набавка клупа за сједење.

Уплата новчаних средстава по овој одлуци вршиће се добављачу роба, услуга и радова по предрачуну достављеном од савјета мјесних заједница а савјети којима су одобрена средства дужни су у року од 30 дана од дана завршетка пројекта доставити Одјељењу за општу управу писмени извјештај о његовој реализацији.

Одлуку о одобравању средстава за подршку пројеката мјесних заједница општине Србац можете погледати ОВДЈЕ.

Напредују радови на адаптацији галерије слика у Српцу

Напредују радови на адаптацији галерије слика у Српцу

Министар финансија у Влади Републике Српске, Зора Видовић и начелник општине Млађан Драгосављевић данас су обишли радове на обнови Омладинског дома у Српцу гдје ће бити обезбијеђен простор за галерију и депо слика из фундуса Ликовно-еколошке колоније “Бардача – Србац”.

Овај објекат је већ деценијама девастиран и неуслован за употребу у било које сврхе, а његовом санацијом наша општина ће добити нови простор за културне манифестације.

“Увјерили смо се да радови теку планираном динамиком. При крају је прва фаза санације објекта, за шта су обезбијеђена средства Владе Републике Српске и очекујемо да ће овај дио радова бити завршен за двије седмице. По завршетку друге фазе Србац ће добити мултифункционалан објекат који ће се, поред намјене за галерију слика, користити и за бројне културне манифестације за преко стотину посјетилаца, што је неопходно нашем граду”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он додаје да коначан завршетак радова диктирају финансијски услови, а како би објекат био пуштен у функцију потребно је обезбиједити око 100 хиљада KМ.

Радове је обишла и предсједница Управног одбора Центра за културу и спорт, Бранка Санчанин као и директор ове установе, Радован Митраковић, који је рекао да се већ дуго рађа идеја о адаптацији некадашњег Дома младих за простор за галерију, умјетничке наступе и друге културне манифестације.

“Без подршке Министарства финансија РС тешко да бисмо могли реализовати овај пројекат. Простор је идеалан за ове намјене и мислим да ће, када галерија почне са радом, и много већи центри у окружењу моћи да нам завиде. Kада знамо да бардачка колонија траје већ 40 година, а фундус броји преко 700 слика, онда ова прича итекако добија на значају. То практично значи да ће у галерији моћи на годишњем нивоу да се налазе сталне поставке из властитог фундуса слика“, рекао је Митраковић.

Извођач прве фазе радова је фирма “МТ Модерне Техлоногије” из Бањалуке.

Еколошком акцијом уређен дио насипа на ушћу Врбаса у Саву

Еколошком акцијом уређен дио насипа на ушћу Врбаса у Саву

На ушћу Врбаса у Саву у Српцу данас је организована акција чишћења и уређења приобалног подручја у којој су учествовали волонтери Локалног волонтерског сервиса Удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р.” из Српца.

Овом акцијом, која је имала за циљ указати на улогу сваког појединца и цијелог друштва у очувању наших вода и животне средине, очишћен је дио насипа а раније су дуж насипа постављене четири клупе, чиме је посјетиоцима и грађанима Српца обезбијеђен удобан простор за одмор и релаксацију.

Kако би се у наредном периоду очувала животна средина, постављене су и двије канте за смеће.

Заједно са представницима УНДП-а и Мисије ОСЦЕ-а, акцији чишћења придружио се замјеник начелника општине Владимир Гужвић који се захвалио УНДП-у на грантовским средствима за набавку клупа и канти и изразио наду да ће се на овај начин ојачати еколошка свијест и важност волонтерског рада за добробит заједнице.

“Жељели смо да покажемо да имамо велике планове за ову локацију која је драгуљ наше локалне заједнице. Ово подручје ће у наредном периоду бити под већом контролом јер ће сви који буду уочени да и даље бацају смеће, бити кажњени”, рекао је Гужвић.

Акција чишћења и уређења обала ријеке Врбас дио је ширег пројекта под називом “Јачање повјерења и кохезије у заједницама у Босни и Херцеговини”, а који ужива подршку ЕУ, УН-а, Мисије ОСЦЕ-а у БиХ и Савјета Европе.

Горан Вукмир, шеф канцеларије УНДП-а у Бањалуци, рекао је да је ово дио активности који је покренут поводом 5. јуна, Свјетског дана заштите животне средине а изабран је слив ријеке Врбас на којем су организоване разне еколошке активности усмјерене на заштиту вода и збрињавање чврстог отпада.

„Ово је добар примјер, Србац је брзо развио идеју и кандидовао ово подручје које има потенцијал, иако је тренутно запуштено. Са малим промјенама отвориће се могућност да се искористи за рекреативне сврхе. Уједно скрећемо пажњу на проблем чврстог отпада и управљање отпадом а постављањем канти за смеће указујемо да се људи почну бавити отпадом на начин који је одговарајући. Врло смо задовољни реализацијом и надамо се да ће ово бити увод у већи програм ревитализације овог подручја“, рекао је Вукмир.

Тијана Благић, волонтер Локалног волонтерског сервиса Србац, рекла је да су се окупили на почетном дијелу насипа са жељом да га очисте и својим примјером укажу на потребу очувања животне средине.

„Свима нам је у интересу да имамо једно овакво шеталиште на којем ће људи уживати у природи и апелујем грађанима да не бацају смеће на овом подручју“, рекла је Тијана.

У току завршни радови на изградњи друштвеног дома у Разбоју Љевчанском

У току завршни радови на изградњи друштвеног дома у Разбоју Љевчанском

Изградња друштвеног дома у Разбоју Љевчанском ових дана је ушла у завршну фазу а средства за извођење финалних радова обезбиједила је Влада Републике Српске у износу од 100 хиљада KМ.

Средства су намијењена за постављање унутрашње столарије, опремање просторија, изградњу надстрешнице и вањско уређење, изолацију и фасаду, а у наредном периоду ће се радити и на инсталацији гријања.

Пројекат се реализује у оквиру плана капиталних инвестиција општине Србац за ову годину.

Јордан Kуваља, предсједник Савјета мјесне заједнице Разбој Љевчански, каже да ће овај објекат подарити њиховој мјесној заједници нови сјај и служити на понос свим мјештанима.

“Завршетком наведених радова добићемо око 550 квадратних метара функционалног простора за културни и друштвени рад, едукацију пољопривредника и окупљање мјештана. Уређењем дома и стварањем услова за рад Савјета мјесне заједнице, удружења “Мој Разбој” и Ансамбла народних игара “Лијевче” у значајној мјери ћемо обогатити друштвени живот нашег села”, рекао је Kуваља.

Велику помоћ у изградњи друштвеног дома пружила је Општина Србац. Oд почетка изградње Владa Србије донирала је 75 хиљада евра а привредна друштва, предузећа и привредници из Разбоја Љевчанског око 140 хиљада KМ.

“Већ смо имали прилику да у дому организујемо међународне фолклорне манифестације као што су “Ђерам” и “Бошча”, гдје смо угостили културно-умјетничка друштва из Републике Српске и Србије, па чак и из Мексика, а у плану је још много сличних дешавања. Кроз рад нашег удружења и Савјет мјесне заједнице ћемо договарати будуће пројекте, што ће допринијети још већем развоју нашег села”. истакао је Куваља.

Вучић и Додик са сарадницима обишли новоизграђени вртић у Српцу

Вучић и Додик са сарадницима обишли новоизграђени вртић у Српцу

Предсједници Републике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић посјетили су данас новоизграђени вртић “Србија” у Српцу, за чију изградњу су до сада Владе Српске и Србије уложиле 2,1 милион KМ.

Малишани из Српца су госте поздравили пјесмом “Ми смо дјеца неба”, а у знак захвалности за посјету вртићу дјеца су уручила цртеже Додику и Вучићу, а букете цвијећа српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић, предсједници Владе Републике Србије Ани Брнабић и министру финансија Републике Српске Зори Видовић, које су такође присуствовале церемонији.

“Хвала Републици Србији и њеном руководству што осјећају и помажу Републику Српску. Настављамо заједно да радимо и градимо, јер је много изазова које ћемо заједно ријешити. Нама је то важно и због материјалних средстава, и због осјећаја да помоћ долази из Србије”, рекао је Додик.

Истакао је да је захвалан Вучићу на подршци и пројектима које Србија реализује у Српској.

“У свим општинама Републике Српске имамо бар један пројекат који је реализовала Србија”, рекао је Додик.

Предсједник Србије, Александар Вучић, рекао је да је поносан шта је урађено у Српцу и што то данас могу да покажу.

“Имали смо дуге и искрене разговоре са руководством Републике Српске. Није нам једноставна ситуација због све тежих притисака на Српску и Србију”, рекао је Вучић.

Вучић је поручио да је важно да људи у Српској знају да ће Србија увијек поштовати међународно јавно право.

“Никада се нећемо одређи свога народа. Никада више неће бити блокада на Дрини. Борићемо се да будемо своји на своме, да сачувамо своје име и презиме не дирајући баш никог”, казао је Вучић.

Просторије новог вртића, чији завршетак и предаја на употребу се очекују на прољеће наредне године, обишли су данас и премијер Републике Српске Радован Вишковић, предсједници Народних скупштина Републике Српске и Србије Ненад Стевандић и Владимир Орлић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир, министар унутрашњих послова Српске Синиша Kаран, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић, министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, министар финансија Србије Синиша Мали, генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, начелник општине Млађан Драгосављевић и предсједник Скупштине општине Милош Будић са сарадницима.

Вртић се простире на површини од 1.687 метара квадратних и моћи ће да прими више од 200 малишана.

До потпуног завршетка и пуштања објекта у употребу, што се очекује на прољеће 2024. године, биће извршено вањско уређење, односно изградња фекалне и оборинске канализације, паркинг простора и ограде, набавка опреме за кухињу и вешерај, намјештаја, изграчака за двориште објекта, те спортских реквизита за фиксултурну салу.

Општина Србац има у плану да поред објекта новог вртића изгради и приступну саобраћајницу за двосмјерни саобраћај са пјешачким стазама и дрворедом након чега ће овај дио насеља добити свој коначан изглед.

Ово је трећи вртић који се гради у Српцу након што су први, који је изграђен 1972. године, уништиле поплаве, а други, који се користи од 1986. године, монтажног је типа са ограниченим смјештајним капацитетом и роком трајања од 30 година.

Прије Српца, лидери Српске и Србије посјетили су манастир Осовицу гдје су разговарали са Његовом светости партијархом српским Порфиријем.

“Сагласили смо се да треба све снаге уложити у очување мира и развијање разумијевања међу људима и народима. Наглашено је и да је суштински важно да Република Србија настави да свеобухватно помаже Републику Српску и наш народ”, изјавио је патријарх Порфирије.

Озваничен завршетак изградње водовода у Илићанима, питка вода за 60 домаћинстава

Озваничен завршетак изградње водовода у Илићанима, питка вода за 60 домаћинстава

Око 60 домаћинстава из Илићана биће прикључено на градски водовод захваљујући пројекту изградње водоводне мреже у вриједности од 360 хиљада КМ кога је финансирала Влада Републике Српске уз учешће мјештана.

Свечано пуштање водовода у употребу јуче су извршили министар финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић, начелник општине Млађан Драгосављевић, предсједник Скупштине општине Милош Будић и директор Комуналног предузећа “Водовод” Дражен Стојковић.

Стојковић је подсјетио да је србачки Водовод изабран за извођача ових радова, који су почели у септембру прошле године, и додао да је изграђено око пет километара примарног цјевовода и 10 километара разводне мреже.

“Пријавило се 60 домаћинстава која су изразила жељу за водоводним прикључком и на овај начин заокружујемо изградњу водоводне мреже у жупском дијелу општине. Видимо колико то значи овим људима који су љети остајали без воде јер су им пресушивали природни ресурси. Наша општина је богата водом и сигурно ћемо у наредном периоду размишљати да ширимо мрежу и на љевчански дио општине”, рекао је Стојковић.

Он истиче да Србац има три изворишта, у Кобашу који покрива ову мјесну заједницу, затим Вријеска који покрива углавном брдска насеља и извориште Пријебљези које снабдијева водом насеље Србац и неколико љевчанских села.

“Важно је нагласити да имамо довољне капацитете и наша изворишта никад не пресушују”, нагласио је Стојковић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Ћукали, Драгиша Кнежевић, рекао је да ће ширење водоводне мреже много значити локалним мјештанима који су годинама чекали да добију питку воду из градског водовода.

“Имали смо доста проблема због брдовитог краја и нисмо имали довољно воде. Са конкретнијом иницијативом смо почели прошле године и морали смо сачекати да се заврши изградња водовода у неким србачким селима, али смо на велику радост коначно и ми дошли на ред”, рекао је Кнежевић.

Министар финансија Зора Видовић рекла је да без иницијативе мјештана не би био започет овај пројекат и додала да се реализација одвијала у сарадњи са Владом Републике Српске и Општином Србац.

“Настојимо овако радити и у другим дијеловима Српске како би људи имали бољи и квалитетнији живот. Трудићемо се да подржимо сваки инфраструктурни пројекат из овог и других дијелова Српца који буду кандидовани Влади РС, како би живот мјештанима био љепши”, рекла је Видовић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић је рекао да је проблем недостатка воде у Илићанима био све израженији, али је Влада Републике Српске уз лично учешће мјештана успјешно окончала овај пројекат.

“Наставићемо уређивати нашу локалну заједницу са сличним инфраструктурним пројектима и самим тим поправљати живот свих грађана”, истакао је начелник Драгосављевић.

Мјештанин Сретен Мичић је рекао да им много значи што је вода из градског водовода стигла у њихово село и додаје да су се сва четири његова сина пријавила за прикључење на мрежу.

“Надам се само да ће некад бити прилике да се асфалтира још неки од путних праваца кроз наше село и да стару школу једног дана покушамо опремити”, рекао је Мичић.

Поводом завршетка радовa на изградњи водовода уприличено je и дружење са мјештанима Илићана којем су присуствовали и и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Kојић, посланик Народне скупштине Републике Српске Радојица Видовић, замјеник начелника општине Владимир Гужвић, предсједник Скупштине општине Милош Будић, начелници општинских одјељења Зорица Стаменић, Душко Митрић и Дарио Kресојевић, одборници Скупштине општине Србац и други гости.

Више фотографија можете погледати у фејсбук групи Општине Србац ОВДЈЕ.

Школа у Разбоју Љевчанском прикључена на градски водовод

Школа у Разбоју Љевчанском прикључена на градски водовод

Подручна школа „Доситеј Обрадовић“ из Разбоја Љевчанског од јуче је прикључена на водоводну мрежу чиме је омогућено да 35 ђака са наставним особљем има доступну питку воду из градског водовода.

Ради се о пројекту кога је финансирала Влада Републике Српске у сарадњи са Општином Србац, а у склопу којег је прошле године изграђен главни вод у дужини од 1250 метара и омогућено прикључење на водоводну мрежу за најмање 32 домаћинства из Разбоја Љевчанског.

Вриједност радова на прикључењу школе износи 4825 KМ а укупна инвестиција изградње главног вода износила је 80 хиљада KМ. Радове је изводило Kомунално предузеће „Водовод“ из Српца.

Директорица школе, Силвана Секулић, каже да ће овај пројекат много значити за њихову школу која је до сада користила воду уз помоћ хидрофора.

„До сада смо воду црпили из бунара а сада смо коначно прикључени на градски водовод. Нашу школу редовно похађа 35 ђака али је тренутно присутно око 46 дјеце јер имамо групу од 11 полазника која похађају предшколски програм“, рекла је Секулић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Разбој Љевчански, Јордан Kуваља, који је иницирао ове активности, захвалио се Влади Републике Српске, Општини Србац и Водоводу што су реализовали још један пројекат руралног уређења њиховог села.

„Радови на прикључењу су квалитетно урађени у дужини од 130 метара чиме је школа од јуче званично добила градску воду. На градски водовод је још раније прикључен и новоизграђени друштвени дом, што је такође велика ствар а уједно су створени услови за наставак ширења водоводне мреже у селу“, рекао је Kуваља.

Један дио Разбоја Љевчанског 2002. године прикључен је на градски водовод, а овим пројектом створене су претпоставке да сви мјештани у наредном периоду добију питку воду из градског водовода.