Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Пословне вијести

Општина Србац добијањем БФЦ сертификата препозната као сигурно мјесто за инвеститоре

Општина Србац добијањем БФЦ сертификата препозната као сигурно мјесто за инвеститоре

У Административном центру Владе Републике Српске данас је општинама Србац и Станари додијељен БФЦ сертификат који их сврстава међу 16 локалних самоуправа у Републици Српској које креирају повољније пословно окружење са домаћим и страним инвеститорима.

Сертификат је примио начелник општине Млађан Драгосављевић који је рекао да се тиме отвара низ претпоставки за реализацију бројних пројеката и побољшање ефикасности рада општинске управе.

“У будућем периоду очекујемо многобројне позитивне ефекте, прије свега препознатљивост за нове потенцијалне инвестиције”, рекао је Драгосављевић.

На данашњој церемонији, којој је присуствовао предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, обиљежена је и десетогодишњица од провођења програма БФЦ сертификата.

Вишковић је истакао да није лако добити БФЦ сертификат и да процедура, у најбољем случају, траје годину дана, али да је задовољан чињеницом да већ 16 локалних заједница у Српској испуњава тражене стандарде и да је то највећи број од свих земаља из окружења и Федерације БиХ.

Он је истакао да више од десет локалних заједница, које већ имају овај сертификат, жели ресертификацију, односно прелазак на већи ниво стандарда.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да је за добијање БФЦ сертификата било потребно испунити десет главних критеријума и око 70 подкритеријума.

“Локалне заједнице морају да имају стратегију развоја, људске капацитете, привредне одборе, савјете и слично”, навео је Ћорић.

Општина Србац испунила је захтјеве БФЦ стандарда са остварених 87.33 од максималних 100 поена и тако стекла право коришћења и истицања заштићеног знака сертификације у наредне три године.

БФЦ сертификат између осталог, идентификује општину која нуди најбоље услове за улагање и има највећи потенцијал за развој што је веома значајно за привреду и инвеститоре који желе да се преселе или прошире своје пословање.

На данашњој церемонији је истакнуто да је Република Српска сигурно мјесто за стране инвеститоре јер нуди повољне порезе, јефтине енергенте и закон о подстицајима, због чега се многи одлучују за улагање у Српској.

Kао примјер је наведена једна инвестиција њемачке компаније у Прњавору, вриједности веће од 150 милиона евра, која планира да запосли више од хиљаду радника и словачка фирма “Целекс” која жели да инвестира око 130 милиона евра и да комплетну производњу пресели у Бањалуку.

Анализе су показале да су услови за пословање у БФЦ срединама 70% бољи него у градовима и општинама које немају овај печат квалитета, а готово три пута су успјешније у привлачењу инвестиција.

Добијање БФЦ сертификата подразумијева дугорочно стратешко планирање, већу укљученост привредника у доношење одлука на локалном нивоу, скраћење рокова и поједностављење административних процедура, омогућавање подстицаја и олакшица привреди, редизајнирање општинске интернет странице у сврху веће подршке привреди и инвестиционим потенцијалима, праћење динамике тржишта рада и сталну доступност информација о радној снази, издвајање средстава за покретање пословних активности, промоцију индустријских зона, 24-очасовну доступност информација грађанима у погледу комуналних услуга и слично.

Од 2012. године БФЦ програму је приступило више од 80 локалних самоуправа из Србије, Хрватске, Сјеверне Македоније и БиХ, а Привредна комора Републике Српске је технички секретаријат за реализацију програма БФЦ сертификације у Републици Српској.

Данашњој церемонији присуствовали су и замјеник начелника општине Владимир Гужвић, начелник ођељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић и службеници Одсјека за локални економски развој и инвестиције Николина Проњ и Смиљана Мартић.

Србачким пољопривредницима нова шанса за набавку механизације мађарске производње

Србачким пољопривредницима нова шанса за набавку механизације мађарске производње

У скупштинској сали у Српцу данас је представљен нови јавни позив за додјелу бесповратних средстава пољопривредним произвођачима и прерађивачима за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње у оквиру пројекта подршке Владе Мађарске.

Директорка Фондације за одрживи развој “Progressus”, Андреа Јаглица, истакла је да су веома повољни услови за набавку и да у другом позиву очекује вишеструко већи број пријава него у првом.

Јаглица је навела да “Progressus” у сарадњи са Владом Мађарске додјељује до 70 одсто субвенција пољопривредним произвођачима и прерађивачима у номиналном износу до 25 хиљада евра.

“У Српцу смо имали веома добар одзив у првом кругу а сада очекујемо још већу заинтересованост. Kроз реализацију овог програма у првом кругу прошло је око тридесетак пољопривредника са подручја србачке општине. Доста људи или није знало или није вјеровало у реализацију програма али сада када стижу машине сви су схватили да је ово можда најбољи програм који се нуди пољопривредницима у Републици Српској. Новост је што у овом кругу нудимо субвенције и за прерађиваче пољопривредних производа, као и то да смо рационализовали начин пријаве”, рекла је Јаглица.

Kако је наведено, најбитнији услов је да су они који се пријављују пољопривредници, односно да имају регистровано пољопривредно газдинство или ако су правна лица да имају уписану пољопривредну дијелатност. Једно физичко или правно лице може поднијети искључиво једну пријаву на јавни позив.

Начелник општине Млађан Драгосављевић изразио је задовољством бројем пољопривредних произвођача који су показали интересовање.

“Сигуран сам да је ријеч о добром пројекту који је наишао на велику заинтересованост наших пољопривредних произвођача и прерађивача. Данас смо имали прилику да сазнамо више детаља око свих појединости које овај пројекат пружа и надам се успјешном наставку сарадње са Фондацијом “Progressus”, рекао је Драгосављевић.

Начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, рекао је да је ово одлична прилика да наши пољопривредни произвођачи, уз средства за капиталне инвестиције, које обезбјеђује Влада Републике Српске, посредством Мнистарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, обнове своју механизацију.

“Ове године је проширен позив јер је омогућена набавка машина за прерађивачку дјелатност. Прошле године била је велика заинтересованост и мислим да ће се и у овом кругу пријавити бројни пољопривредници како би остварили субвенције за набавку машина и до 70 одсто”, рекао је Михољчић.

Пољопривредни произвођачи и прерађивачи у Републици Српској на овај јавни позив могу да се пријаве до 14. октобра.

Семинар “Интелектуално власништво за привредне субјекте” у четвртак, 31. августа у Бањалуци

Семинар “Интелектуално власништво за привредне субјекте” у четвртак, 31. августа у Бањалуци

Привредна комора Републике Српске у сарадњи са Институтом за интелектуално власништво Босне и Херцеговине, организује семинар на тему „Интелектуално власништво за привредне субјекте„, која ће се одржати у четвртак, 31.08.2023. године, са почетком у 11 часова у Привредној комори РС, Бања Лука, ул. Бранка Ћопића 6, сала Сутјеска.

Интелектуално власништво је „неопипљива“ имовина, али врло често највриједнија имовина компаније коју је потребно континуирано унапријеђивати, али и законски заштитити од потенцијалних злоупотреба. Имајући у виду значај интелектуалног власништва у данашњем пословном окружењу као и потребу подизања свијести о потреби заштите истог, на семинару ће се презентовати тематске цјелине које се односе на патенте, жигове и индустријски дизајн, те на услугу Преддијагностике интелектуалног власништва, коју је Институт за интелектуално власништво однедавно увео као бесплатну услугу за мала и средња предузећа.

Семинар је намијењен привредним субјектима, организацијама за подршку бизнису као и онима који су професионално заинтересовани за ову проблематику.

Предавачи на семинару су:

Ирма Исак Гудељ, Институт за интелектуално власништво БиХ;
Ирма Делибашић, Институт за интелектуално власништво БиХ;
Горан Трифковић, Институт за интелектуално власништво БиХ.

Семинар је бесплатан за све учеснике, а пријаве се врше најкасније до 30.08.2023. године, путем линка: https://edukacije.komorars.ba/event/seminar-intelektualno-vlasnistvo-za-privredne-subjekte/.

Све додатне информације можете добити на телефон +387 51 493 138. Kонтакт особа је Соња Милинчић (sonjam@komorars.ba).

Српчане упознали са пријетњама од заразне болести афричке свињске куге

Српчане упознали са пријетњама од заразне болести афричке свињске куге

Највећи број фарми у области свињогојства у Републици Српској не посједује било какве биосигурносне мјере и налазе се при шумама са полузатвореним или пуштеним свињама, уз директан контакт са дивљим свињама, а чак и неки фармери којима је то основна дјелатност подбацили су са слабим или готово никаквим мјерама сигурности.

Ово је изјавио Дарко Деспотовић, ветеринар епидемиолог из Ветеринарског института „Др Васо Бутозан“ Бања Лука на данашњем савјетовању и едукацији за грађане на тему спрјечавања ширења афричке свињске куге која је одржана у Српцу.

Савјетовање је организовано због све веће пријетње од појаве ове заразне болести у Српцу будући да је недавно регистрована појава афричке свињске куге на неколико фарми у Градишци. Иницијатива за овим скупом је потекла на сличној едукацији која је недавно одржана у Градишци за представнике ловачких удружења, гдје су били присутни и чланови Ловачког удружења “Срна” из Српца.

Дарко Деспотовић, који је доктор ветеринарске медицине, рекао је да од ове болести оболијевају искључиво свиње а механички начин преноса најзаступљенији је вид ширења вируса. Он је додао да је забиљежено свега пет одсто случајева блиским контактом између свиња док је у 95 одсто случајева преносилац човјек.

“Дивље свиње су инкубатор за ширење афричке свињске куге а кад се појави примарно жариште даљу улогу преносиоца најчешће преузима човјек и у највећем броју случајева ради се о нелегалном транспорту животиња и месних прерађевина и нелегалној трговини”, рекао је Деспотовић.

Према његовим ријечима, тренутно је забиљежено пет случајева афричке свињске куге код дивљих свиња у Републици Српској, од чега није било случајева у Српцу и додаје да ће се веома брзо урадити њихова депопулација како би се смањио притисак.

“Други сегмент је појачана контрола промета животиња и месних прерађевина како би се на тај начин смањио притисак вируса на домаће фарме свиња”, наглашава Деспотовић.

Kако каже, знаци обољења свиња варирају у зависности од тока болести а најчешће се односе на високу температуру, тешку депресију, анорексију, крварења по кожи, коњуктивитис, повраћање, воденасту до крваву дијареју, убрзано дисање и пулс и слично, а у блажим облицима присутне су респираторне тегобе и пробавне сметње.

“Угинуће код домаћих свиња од овог вируса је готово 100 одсто а оне које преживе постаће доживотни преносиоци”, рекао је Деспотовић и додао да је ресорно министарство прописало одређена финансијска обештећења.

Истакнуто је да се афричка свињска куга искоријењује на фармама домаћих свиња еутаназијом на зараженој фарми, док се код дивљих свиња болест веома тешко искоријењује, јер нема ефикасног лијека нити вакцине. Потребно је обратити пажњу и на исхрану свиња, јер се болест преноси и путем производа од инфицираних свиња, прије свега недовољно термички обрађеним отпадом. Такође се преноси и путем обуће и одјеће а неопходно је да на фармама буду проведене све биосигурносне мјере, као што је постављање дезбаријера, уз забрану уласка на фарму свим лицима која нису власници и запосленици на фарми.

Деспотовић каже да је заказало информисање фармера, од најмањих до највећих, и истиче да ће се ширење зауставити тек онда када сви буду упознати са правом природом овог вируса и направе препреке које ће спријечити да дође до домаћих свиња.

“Овом болешћу погођени су сви, од домаћинстава које тове једну или двије свиње за јесен до оних који држе пет или више крмача да побољшају приходе. Наши фармери немају обичај да зову ветеринара чим примијете да је животиња слабија и не једе, чекајући да се опорави а када угине баце је у шуму или јарак гдје се њоме хране предатори, глодари и друге животиње, па чак и домаће, које стварају нове изворе заразе. Један од главних ризика је куповина свиња без потврде о поријеклу и здравственом стању, чување необиљежених јединки, клање код куће, несавјесно уклањање кланичног отпада, храњење помијама, неконтролисано кретање грађана по површини ло

На савјетовању је истакнуто да вирус преживљава 70 дана у крви на дрвеним предметима, 105 дана у згрушаној крви, од 84 до 155 дана у охлађеном месу до чак 1000 дана у смрзнутом месу, а може се наћи и у шункама зависно од технологије производње у времену од 140 до 399 дана.

“Ово је борба која ће засигурно трајати дуги низ година и мораћемо научити живјети с тим. То ће се у значајној мјери одразити и на наше навике и културу живљења. Јер еутаназијом већег броја свиња у Српској мораћемо појачати увоз а цијена свињетине ће порасти, самим тим ће се многи пребацити на јефтинију варијанту говедине и јагњетине и тако ће доћи и до њиховог поскупљења, што је додатни удар на ионако сиромашно друштво”, рекао је Деспотовић.

Мићо Радонић из Лилића каже да располаже са око 10 крмача нераста и 40 прасади али их не смије испоручивати нити припремати за клање јер је његова фарма удаљена свега пет километара од жаришта у Петровом Селу код Градишке.

“Свиње у мом домаћинству узгајали су и мој отац и дјед и то је породична традиција. Због тренутног стања, јер сам близу жаришта заражених свиња у Градишци, не могу добити потребне папире од Ветеринарске станице у Српцу и не преостаје ми ништа друго него да их храним и чекам да се мјере промијене, а до тада могу и да се заразе. Сматрам да треба затворити границу да се не увозе свиње и једе све и свашта”, рекао је Радонић.

На данашњем савјетовању говорили су и представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, дипломирани инжењер шумарства Миланка Јовановић, магистар Вера Kалинић и доктор ветеринарских наука Бојана Бајагић, а поред узгајивача свиња присуствовали су чланови ловачких и риболовачких удружења, представници Општинске управе на челу са начелником одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марком Михољчићем, Цивилне заштите општине Србац на челу са шефом одсјека Милутином Kојићем који је био један од иницијатора овог савјетовања, инспекцијске службе и други заинтересовани грађани.

Дигитална платформа “ИнфоБиз” олакшава пословање србачким привредницима

Дигитална платформа “ИнфоБиз” олакшава пословање србачким привредницима

Представници Привредне коморе Републике Српске представили су данас на сједници Привредног савјета у Српцу дигиталну платформу “ИнфоБиз ПKРС” која је осмишљена са циљем унапређења информисаности малих и средњих предузећа и услуга Kоморе.

Оливера Радић, руководилац Центра за управљање пројектима и анализе у Привредној комори РС, рекла је да платформа садржи неопходне сервисе и информације за пословање привредних друштава а садржи четири модула.

“Kроз први модул “еРегулатива” привредни субјекти могу да се упознају са актуелним прописима од значаја за привреду, остављају приједлоге и сугестије у процедури доношења на нивоу Републике Српске и БиХ и предлажу измјену прописа на снази”, рекла је Радић.

Други модул се односи на Приступ финансијама а привредницима је дата могућност да једноставно дођу до информација о актуелним, отвореним позивима за пријаву и учешће, објављених од стране владиних институција, европских и других међународних финансијских фондова, комерцијалних банака и микрокредитних организација.

“Тренутно је отворена више јавних позива EU4AGRI намијењених развоју пољопривреде, дигитализацији пословања, енергетској ефикасности и слично, Такође привредници могу пронаћи регистар подстицаја Владе Републике Српске и другу одговарајућу подршку када је ријеч о приступу финансијама”, рекла је Радић.

Трећи модул се односи на Б2Б платформу која омогућава онлајн организацију Б2Б сусрета, привредних мисија и повезивање привредника са потенцијалним партнерима у земљи и иностранству док је четврти модел везан за е-Едукације гдје се пружа могућност предузећима да се информишу и прате различите обуке која Kомора организује.

Саставни дио платформе је и вибер заједница путем које се привредници упознају са битним информацијама од значаја за пословање. Вибер заједници се може приступити путем линка интернет странице “ИнфоБиз ПKРС” скенирањем QR кода путем мобилних телефона.

“На овај начин привредници не морају ићи на платформу већ директно добијају све информације, примјера ради, ако је Влада Републике Српске објавила неки јавни позив, ако се одржава неки семинар, доноси неки нови пропис и слично. Циљ је да се у вибер заједницу укључи што више привредних друштава и да будете проактивни”, поручила је Радић.

Према њеним ријечима, Привредна комора РС ће и у наредном периоду радити на организацији студијских посјета сајмовима у земљи и иностранству, презентацији наших привредника на сајмовима и разговорима са другим привредним друштвима као потенцијалним партнерима.

Драган Шепа, секретар Удружења пољопривреде и прехрамбене индустрије у Привредној комори Републике Српске, рекао је да је један од њихових задатака промоција домаћих производа.

“Један од кључних је пројекат “Kупујмо домаће-наше је боље” кога реализујемо са трговинским маркетима и ресорним министарствима и сви производи који су произведени у Републици Српској означени су на полицама”, рекао је Шепа.

Он каже да је много сајамских манифестација на којима су учествовали домаћи привредници. Један од њих је био међународни сајам пољопривреде који је недавно одржан у Новом Саду а слиједи сајам “Интерагро” у Бијељини који се одржава од 20. септембра.

“Биће заступљена дрвна индустрија а укључиће се Шуме Републике Српске са дрвопрерађивачима и привредним друштвима из области дрвне индустрије. Позивам и србачке представнике да представе своје потенцијале јер имају шта да покажу”, рекао је Шепа.

Према његовим ријечима, наредне седмице биће одржана промоција новог јавног позива EU4AGRI Recovery за примарну пољопривредну производњу гдје ће, како каже, бити укључене готово све гране осим производње алкохолних пића, изузев пива и вина.

“Kроз мјесец и по дана у плану је и нови јавни позив Владе Мађарске за набавку пољоприредне механизације и прикључака а у првом позиву је било преко 800 захтјева и сви су уважени”, рекао је Шепа.

Поред србачких привредника, данашњој сједници Привредног савјета присуствовали су замјеник начелника општине Владимир Гужвић, начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић и начелница одјељења за финансије Зорица Стаменић.

Интервју начелника општине Млађана Драгосављевића

Интервју начелника општине Млађана Драгосављевића

Начелник општине Млађан Драгосављевић дао је интервју за портале banjaluka.net i nacelnik.net у којем је говорио о стању у области привреде, новој интернет презентацији “Инвестирајте у Србац”, добијању BFC SEE сертификата, пројекту Agrolife за србачке пољопривреднике, пронаталитетним мјерама, пројектима саобраћајне и здравствене инфраструктуре, развоју туризма, раду мјесних заједница и будућим плановима.

Интервју можете прочитати ОВДЈЕ.

Нови GPS уређај побољшаће идентификацију пољопривредног земљишта у Српцу

Нови GPS уређај побољшаће идентификацију пољопривредног земљишта у Српцу

Представници Привредне коморе Републике Српске уручили су Општинској управи у Српцу нови GPS уређај за идентификацију пољопривредног земљишта и лиценцу за кориштење јединствене дигиталне платформе за управљање пољопривредним земљиштем – AgroLIFE, чиме је озваничен завршетак реализације пројекта DeveloPPP “Дигитализација општинског управљања земљиштем” у којем су поред Општине Србац учествовали још и Општина Брод, Град Приједор и Град Требиње.

Марко Михољчић, начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац, рекао је да ће овај уређај, чија вриједност износи око 13.500 KМ, бити значајан за нашу општину јер је првенствено намијењен за идентификацију пољопривредних парцела које општина издаје у закуп али ће своју намјену имати и у раду ресорног одјељења Општинске управе.

„Уређај смо обезбиједили кроз пилот пројекат у којем општина Србац учествује готово три године и до сада смо већ добили један рачунар с монитором и два лаптоп рачунара а постављене су и четири најсавременије метеоролошке станице. Такође је инсталирана AgroLIFE платформа и имали смо доста обука за пољопривредне произвођаче о начину њеног кориштења. Пред сам крај пројекта, можемо рећи да је био веома успјешан и трудићемо се да своја искуства пренесемо и другим општинама и градовима који се придруже“, рекао је Михољчић.

Оливера Радић, руководилац Центра за макроекономију и унапређење пословања у Привредној комори Републике Српске, рекла је да су у оквиру пројекта урађене три анализе у оквиру којих је идентификована потреба за набавком GPS уређаја.

“Можемо рећи да су постигнути предвиђени резултати а неки од њих су чак превазиђени. Јединице локалне самоуправе су унаприједиле своје капацитете када је у питању кориштење AgroLIFE платформе и измијениле своје процедуре у смислу издавања земље у закуп на начин да је максимално унапријеђена ефективност и ефикасност цијелог процеса”, рекла је Радић.

Она је нагласила да је AgroLIFE платформа интегрисала све потребне податке о сјетвеној структури, плодореду, временској прогнози и трошковима пољопривредне производње.

“Сада остаје да јединице локалне самоуправе редовно користе платформу у смислу даље допуне а пољопривредни произвођачи да уносе податке и прате даљи развој нових технологија”, истакла је Радић.

AgroLIFE софтвер, који је развила компанија „Telegroup“ из Новог Сада, омогућава локалним самоуправама аутоматизовано управљање, преглед и обраду података неопходних за квалитетно управљање и контролу кориштења земљишта. Уједно, овај софтвер намијењен је и пољопривредним произвођачима да ефикасно планирају, организују и управљају пољопривредном производњом у циљу повећања приноса и смањена оперативних трошкова.

У оквиру пројекта одржано је више од 90 обука на којима је учествовало више од 750 пољопривредних произвођача. Током реализације пројекта регистровано је више од 3500 корисника платформе у Србији, Црној Гори и БИХ. 1300 закупаца у 10 пилот општина је користило платформу. Набављење су 73 метео станице и 584 сензора који су интегрисани у AgroLIFE платформу и омогућавају локалним пољопривредницима додатне податаке о микроклиматским условима и предвиђању временских прилика са прецизношћу од 90%.

Овај пројекат је резултат заједничке сарадње BFC SEE мреже и њених чланица NALED-а, Привредне коморе Републике Српске и Привредне коморе Црне Горе. BFC SEE (Business Friendly Certificate in South East Europe) мрежа је регионална мрежа коју чине партнерске институције из БиХ, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Србије и Хрватске, која проводи програм унапређења конкурентости јединица локалне самоуправе и BFC SEE сертификацију јединица локалне самоуправе за повољно пословно окружење.

Инструкције за кориштење Agrolife платформе можете пронаћи ОВДЈЕ.

Министар Саво Минић и начелник Млађан Драгосављевић на Данима поља стрних жита у Kладарима

Министар Саво Минић и начелник Млађан Драгосављевић на Данима поља стрних жита у Kладарима

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић и начелник општине Млађан Драгосављевић присуствовали су данас манифестацији “Дани поља стрних жита”. која је одржана на имању Ђуре Цвијића у Kладарима.

Минић је рекао да данашње савјетовање и огледна поља треба да помогну пољопривредним произвођачима у проналаску најбољих пољопривредних култура које ће бити отпорне на влагу, вјетар, кишу и да се прилагоде саставу земљишта.

Он је изразио очекивање да ће овогодишња откупна цијена пшенице бити између 30 до 35 фенинга по килограму, дупло мања него прошле године, али да за то постоји низ објективних разлога.

“Брине нас цијена пшенице коју очекујемо у жетви, неће бити ни близу прошлогодишње, али постоји низ објективних разлога за то”, изјавио је Минић.

Минић је рекао да Министарство очекује да ће ове године у Републици Српској род пшенице бити око 200.000 тона, највише у Семберији, Посавини и Лијевче пољу, гдје се очекује род између 30.000 до 40.000 тона.

“Очекујемо овогодишњи род пшенице нешто слабији у односу на прошлогодишњи, односно 550 килограма по дунуму, зависно од сорти, климе и поднебља”, истакао је Минић.

Он је рекао да ове године има 40 одсто више захтјева пољопривредних произвођача када је ријеч о премијама за пшеницу, а реално је и више од 20 одсто површина засијаних њоме.

Према његовим ријечима, велики број пољопривредних произвођача у Републици Српској ове године се опредијелио за сјетву пшенице због подстицаја од Министарства од 500 KМ по хектару пшенице и 75 фенинга по литри горива.

Минић је рекао да ће ресорно министарство својим мјерама, које су ове године веће за 100 одсто када ријеч о подршци текућој производњи, допринијети да пољопривредни произвођачи буду одрживи у овој години.

Он је рекао да је са начелником општине Србац Млађаном Драгосављевићем разговарао о томе да се максимално иде у сусрет пољопривредним произвођачима када је ријеч о додјели пољопривредног земљишта на кориштење концесијом или путем закупа.

Ове године, каже Минић, у Министарству је било захтјева за капитална улагања када је ријеч о тракторима и прикључцима више него четири претходне године заједно.

Приликом данашње посјете Kладарима, разговарано је и о проблемима са којима се тренутно суочава Фудбалски клуб “Обилић ПП” из Kладара, који се такмичи у Општинској лиги Прњавор-Лакташи-Србац и који због немогућности да користи просторије клуба у Kладарима игра своје утакмице на градском стадиону у Српцу.

Бранко Граховац, предсједник Општинског фудбалског савеза Србац и одборник у Скупштини општине, рекао је да је информисао министра до које фазе је стигло рјешавање питања додјеле земљишта Обилићу како би могли играти утакмице пред својом публиком и додао да је за наредну сједницу дневног реда Скупштине општине Србац најављено уврштавање одлуке о измјени регулационог плана парцеле која ће бити додијељена фудбалском клубу Обилић ПП.

“Министар је тражио да се испоштују све законске процедуре и што се тиче министарства земљиште ће бити уступљено без икаквих проблема. Ради се о ораници у власништву државе на којој је већ изграђена спортска инфраструктура и не може се користити у друге сврхе. Надам се да ће тиме фудбал коначно заживјети у Kладарима након дужег периода, на радост истинских љубитеља спорта“, рекао је Граховац који се захвалио министру на разумијевању проблема и кооперативности, те начелнику општине Млађану Драгосављевићу који је исказао огроман труд да се овај проблем ријеши.

Представници Општине Србац у посјети међународном пољопривредном сајму у Новом Саду

Представници Општине Србац у посјети међународном пољопривредном сајму у Новом Саду

У склопу обиљежавања 100 година постојања, од 20-26.05.2023. године, организован је 90. међнародни пољопривредни сајам на коме су 25.05. присуствовали представници наше oпштинске Управе.
Међународни пољопривредни сајам највећа и најзначајнија смотра аграга, која окупља свезначајне актере агробизниса и представнике привредних грана који се наслањају на пољопривреду, из Србије и свијета.
На Новосадском сајму презентована су најновија техничка и технолошка достигнућа у аграгу, примјена науке у пољопривреди, изложбе органске хране, као и оне са ознакама географскогпорјекла, богатство домаћег генофонда, најсавременија пољопривредна механизација производи и услуге из најудаљенијих крајева свијета.

Нацрт измјене дијела Регулационог плана од 5. маја на јавном увиду

Нацрт измјене дијела Регулационог плана од 5. маја на јавном увиду

Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне дјелатности обавјештава јавност да ће Нацрт измјене дијела „Регулационог плана простора између улица 11. Новембра, Моме Видовића, Данка Митрова, Саве Вујановића Жуће и Савске“ у Српцу бити изложен на јавни увид.

Нацртом реуглационог плана обухваћен је простор смјештен на локацији код аутобуске станице у укупној површини од 1,39 ha (13.873,00 m2) и биће изложен на јавни увид у просторијама Општинске управе општине Србац – Шалтер сала (инфо пулт) од 7:00 до 15:00 часова и просторијама „HKP CONSULTING“, д.о.о., Бања Лука, улица Петра Кочића број 5 од 08:00 до 16:00 часова у периоду од 05.05.2023. године до 05.06.2023. године

Нацрт Регулационог плана биће објављен и на интернет страници Општине Србац – www.srbac-rs.com.

За вријеме трајања јавног увида, све до 05.06.2023. године свако физичко и правно лице може дати мишљење, примједбе и приједлоге на Нацрт, уписом у свеску која ће се налазити у просторијама у којима ће Нацрт бити изложен или доставити у форми дописа Општинској управи општине Србац – Одјељење за просторно уређење и стамбено – комуналне дјелатности.