Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Министар Драган Лукач у Српцу: Kвалитетнији видео надзор и изградња нове полицијске станице наредне године

Министар Драган Лукач у Српцу: Kвалитетнији видео надзор и изградња нове полицијске станице наредне године

Изградња новог објекта полицијске станице у Српцу требало би да почне наредне године на локалитету аутобуске станице, чиме ће бити побољшани услови рада полиције и унапријеђена безбједност грађана, закључено је на данашњем састанку министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача и начелника општине Млађана Драгосављевића који је одржан у Српцу.

Министар Лукач је прво посјетио садашњи објекат станице и одржао састанак са командиром Синишом Шњеготом а након тога и зграду Општинске управе гдје је разговарао са начелником у његовом кабинету. Састанку су такође присуствовали министар финансија у Влади Републике Српске, Зора Видовић и предсједник Скупштине општине Милош Будић.

Лукач је изјавио да је садашњи објекат, који је изграђен четрдесетих година прошлог вијека, неуслован за рад и додао да ће полицијска станица бити опремљена и новим намјештајем.

“Општина ће додијелити парцелу која ће бити довољна за изградњу објекта чија површина би требала бити око 500 квадратних метара. Ми ћемо направити идејно рјешење, пројекат и ући у његову изградњу. Грађевинске цијене на тржишту су промјенљиве и надамо се да ће се идуће године стабилизовати и бити прихватљиве за изградњу, али ћемо предвидјети средства која ће бити довољна да се уради највећи дио послова. Биће потребно да га и опремимо јер садашњи намјештај више није за дуготрајну употребу. Све то ће сигурно обезбиједити потенцијал за квалитетан рад у будућем периоду”, рекао је Лукач.

Министар финансија Зора Видовић рекла је да ће за изградњу објекта полицијске станице бити обезбијеђена средства из буџета Републике Српске.

“Нова полицијска станица биће модерна и функционална, што је веома значајно за ову локалну заједницу и безбједност грађана”, рекла је Видовић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић је рекао да ће бити измијењен Регулациони план општине како би парцела била додијељена за изградњу станице. Он је додао да ће општина урадити оно што је у њеној надлежности и сигуран је да ће све бити реализовано.

“Тренутно смо у фази поступка измјене Регулационог плана на локацији аутобуске станице за коју сматрамо да је најповољнија за изградњу једног оваквог објекта. Садашња зграда полицијске станице није адекватна за рад а и зуб времена је већ учинио своје. На новој локацији имамо довољно простора и предуслова да се направи функционалан објекат”, рекао је начелник Драгосављевић.

На састанку са начелником је констатовано и да је безбједносна ситуација на подручју општине Србац веома повољна.

Лукач је истакао да на подручју општине Србац нема почињених тежих кривичних дјела, разбојништава нити крађе возила што сматра веома значајним.

“Полиција контролише ситуацију на подручју Српца и сигуран сам да су грађани задовољни”, рекао је Лукач.

Kада је ријеч о видео-надзору, Лукач је навео да су на седам локација у србачкој општини постављене 24 камере и да ће то бити проширено с циљем унапређења безбједности.

“Општина Србац ће обезбиједити дио средстава у свом буџету али МУП води један пројекат који траје дуго година у сарадњи са свим локалним заједницама у Републици Српској и до сада смо успјели 53 општине у потпуности покрити видео надзором. То веома много значи у превентивном смислу и одвраћа криминалце који покушавају извршити кривично дјело и направити прекршаје, али и када се то деси, имамо добре могућности да то анализирамо и врло брзо откријемо починиоце”, истакао је Лукач.

Он додаје да је овај пројекат допринио доброј и повољнијој безбједносној ситуацији у читавој Републици Српској.

“Успостављањем нових квалитетних камера у Српцу такође ћемо добити бољу могућност праћења јавних површина у превентивном смислу, а и полицији много служити да побољша безбједност свих грађана”, нагласио је Лукач.