Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Основан нови Привредни савјет у Српцу

Основан нови Привредни савјет у Српцу

У скупштинској сали данас је одржана прва радна сједница новог Привредног савјета општине Србац на којој је изабрано руководство и дефинисано неколико важних питања која су од значаја за будући привредни развој у Српцу.

Пословником о раду предвиђено је да Привредним савјетом предсједава начелник општине Млађан Драгосављевић, а да потпредсједник буде из реда привредника, и ову дужност ће, једногласном подршком присутних чланова, у наредном периоду обављати директор Перутнине Птуј, Велибор Поповић. Изабран је и секретар Привредног савјета а ради се о Николини Проњ, службенику Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности.

Сједнице Савјета ће се одржавати најмање једном у три мјесеца, а по потреби и чешће, рекао је начелник одјељења Марко Михољчић.

“Ово је савјетодавно тијело које даје мишљење и препоруке, покреће иницијативе и одлучује о питањима која се односе на стање и развој привреде у Српцу. Наша одлука је да од укупног броја чланова, двије трећине чине привредници, како би имали већину приликом гласања и одлучивања а остатак ће чинити радници локалне управе. По потреби, учешће у раду могу узети и представници неких републичких институција које дјелују у Српцу а такође су из Привредне коморе РС изразили жељу да један њихов представник буде присутан на наредним сједницама како би нашим привредницима представио неке актуелне програме, јавне позиве и слично””, рекао је Михољчић.

Говорећи о актуелном стању у привреди, Михољчић је рекао да је закључно са 30. новембром у Српцу било запослено 2850 радника што је више за око 400 у задње четири године а од 2013. године број је повећан за преко 500 радника. Према његовим ријечима, на то је највише утицало проширење пословања домаћих привредних субјеката и оних чије је сједиште у другим општинама, али имају своје пословне јединице у Српцу.

“Покривеност извоза увозом за прошлу годину је била већа за око 115 до 120 одсто а робна размјена је износила око 50 милона KМ. Да није било пандемије вируса корона, ови показатељи би били још бољи”, рекао је Михољчић.

Чланови Привредног савјета расправљали су данас о Плану уписа ученика у прве разреде Центра средњих школа “Петар Kочић” Србац за школску 2022/23. годину.

Сједници је присуствовао директор Центра, Миленко Живанић, који је рекао да се приједлог плана уписа мора доставити министарству до 31. децембра и додао да се у обзир узима и мишљење представника привредног сектора, због чега се ово питање нашло данас на дневном реду.

“У овој школској години уписана су 332 ученика у 16 одјељења, односно 10 занимања, гимназија општи смјер, економски и банкарски техничари, бравари-заваривачи, обрађивачи метала резањем, ЦНЦ техничари, фризери, конобари и кувари. Нисмо имали потешкоћа са уписом у било коју од струка, осим са гимназијом”, рекао је Живанић.

Он истиче да ће на ову тему у Разбоју у уторак бити одржан родитељски састанак, а у плану је да се састанци одрже и у Српцу и Ситнешима.

Претходне школске године основно образовање је окончало 135 ученика а ове је за осам мање. Наредне школске године опет долази до повећања, односно 137 а након тога из три србачке основне школе излази 145 ученика.

“Наш план је да упишемо пет одјељења јер ће их исто толико завршити ову школску годину. Тренутна размишљања су да буде комбинован општи и рачунарско-информатички смјер гимназије, затим по пола одјељења царинских и пословно-информатичких техничара, затим бравари-заваривачи и механичари мехатронике, као и конобари и кувари. С тим да остаје отворена могућност и за друге струке и занимања”, нагласио је Живанић.

Он је похвалио одлуку Општинске управе да у протекле три године субвенционира ђачки превоз за ученике првог разреда у износу од 50 одсто и повећање у наредној школској години на 100 одсто, додајући да се прикључило и ресорно министарство које стипендира 18 ученика првог разреда који се обучавају за браваре-завариваче и уз то имају плаћен превоз.

“У завршној смо фази реконструкције Центра средњих школа што ће такође омогућити боље услове школовања и вјерујемо опређелити ђаке да упишу неку од средњих школа у Српцу”, рекао је Живанић.

Потпредсједник Привредног савјета Велибор Поповић похвалио је нека од занимања, попут будућих мехатроничара, истичући да потребе за оваквим кадром има у производном погону Перутнине гдје запошљавају људе из других општина са овим образовним профилом, јер их нема довољно у Српцу.

“Сигурно да постоји потреба за формирањем нових струка и занимања оријентисаних на пољопривредни и прехрамбени сектор. Наша фирма је спремна да идуће године прими 30 нових радника а тренутно их запошљавамо 269. Планирамо подићи производњу за 20 одсто и поправити извоз. Од тога ће десет милиона KМ отићи за Црну Гору гдје већ имамо потписане уговоре”, рекао је Поповић.

Он сматра да би добар начин стимулисања будућих средњошколаца био плаћена пракса од стране предузетника, на шта би такође били спремни у овом производном погону.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да су вршена анкетирања у више наврата и да није било интереса за оним смјеровима за којима постоји реална потреба.

“Посебно смо радили анкете са родитељима а посебно са ђацима и није било довољно заинтересованих за дрвопрерађивачка, пољопривредна и друга занимања који имају перспективу у Српцу”, рекао је Михољчић.

Замјеник начелника општине Владимир Гужвић рекао је да је број средњошколаца важан за егзистенцију локалне заједнице јер коефицијент расподјеле средстава за пуњење буџета од ПДВ-а зависи од броја уписаних ђака у србачке средње школе.

“Зато морамо пронаћи начин да највећи број будућих средњошколаца задржимо у Српцу а то нећемо постићи отварајући нове струке или занимања за којима не постоји потреба у Српцу, већ за оне којима ћемо их задржати. Морамо створити базу за потенцијалне инвеститоре који траже нове профиле и које ће обучена радна снага опредјелити да отворе производне погоне у Српцу”, рекао је Гужвић.

Секретар Привредног савјета Николина Проњ рекла је да би привредни субјекти требали одржати презентације за ученике како би их на тај начин заинтересовали и опредјелили приликом уписа, док је представник Агенције за развој малих и средњих предузећа Јордан Kуваља рекао да су реалне потребе и за обучавањем текстилних техничара јер у овој индустрији у Српцу ради најмање 350 радника.

Током сједнице Привредног савјета било је ријечи и о одлуци о усвајању буџета општине Србац за 2022. годину о чему је говорила начелница Одјељења за финансије Зорица Поповић која је рекла да су укупна буџетска средства предвиђена у износу од 12.612.000 KМ и већа су за 24 одсто. Томе је, како је појаснила, допринио прелазак Дома здравља Србац на трезорско пословање, а без ове установе буџет би износио 10.204.000 KМ.

“Процјена је да ће остварени приходи бити већи за 46 одсто а без Дома здравља за 17 одсто. На то највише утиче повећање прихода од индиректних пореза који ће бити већи за око 100 хиљада KМ и премашиће цифру од 5.6 милиона KМ. Биће повећана средства за пољопривреднике, подстицаје за запошљавање, стипендије, борачке категорије и социјална давања”, рекла је Поповић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је направљен искорак у повећању средстава, што ће се одразити и на привреду и додао да су у наредном периоду планирана увећања за овај сектор.

“Можемо се похвалити добром ликвидношћу буџета и редовношћу у измирењу свих обавеза. То ће допринијети континуитету развоја али и стварању основе за будући привредни раст. Поред подстицаја за запошљавање из општинског буџета имали смо велику подршку Владе Републике Српске и других институција које су пласирале у нашу локалну заједницу неколико стотина хиљада KМ по разним програмима запошљавања”, рекао је начелник Драгосављевић.

Начелник одјељења Марко Михољчић рекао је да ће идуће године за 20 хиљада KМ бити већи подстицаји за запошљавање, односно износиће 50 хиљада KМ а начин расподјеле умногоме ће зависити од Привредног савјета.

“Прије него што одлука дође на скупштину, са члановима Привредног савјета ћемо на једној од наредних сједница договарати да ли да се средства уложе у нова запошљавања, набавку сертификата и слично. Повећан је и износ средстава за пољопривреднике, ове године ребалансом на 70 хиљада а за наредну годину је планирано 100 хиљада KМ”, рекао је Михољчић.

На крају данашње сједнице, чланови Савјета подржали су одлуку о висини стопе пореза на непокретност на подручју општине Србац за идућу годину.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да стопа износи 0.15 одсто, док је за капацитете у којима се обавља производна дјелатност 0.08 одсто, што је на нивоу претходних година.

“Стопу од 0.15 одсто примјењује већина локалних заједница у окружењу а када је ријеч о стопи од 0.08 по томе смо чак и повољнији од околних општина”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он се похвално изразио о постојању Савјета и изразио наду да ће значајно допринијети повољнијој привредној клими у Српцу.

“На овај начин обезбиједићемо јавно-приватни дијалог Општинске управе с једне и привредника с друге стране, уз редовно међусобно информисање и разматрање питања од интереса за обе стране. Заједнички ћемо предлагати мјере за развој локалне заједнице, учествовати у изради аката и подносити иницијативе за партнерске пројекте”, рекао је начелник Драгосављевић.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *