Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Више од 3500 корисника платформе AgroLIFE, међу њима и србачки пољопривредници

Више од 3500 корисника платформе AgroLIFE, међу њима и србачки пољопривредници

У Београду је у четвртак 20. априла одржан завршни састанак регионалног пројекта develoPPP.de „Дигитализација општинског управљања земљиштем“ на којем су представљени резултати овог трогодишњег пројекта у којем су учестовале општине Србац и Брод и градови Требиње и Приједор који користе јединствену дигиталну платформу-AgroLIFE за дигитално управљање пољопривредним земљиштем.

Завршном састанку испред општине Србац присуствовао је начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић.

Циљ пројекта је дигитализација процеса управљања пољопривредним земљиштем које се додјељује путем закупа, којим управља локална самоуправа, односно ресорно министарство.

AgroLIFE софтвер, који је развио „Telegroup“, омогућава локалним самоуправама аутоматизовано управљање, преглед и обраду података неопходних за квалитетно управљање и контролу кориштења земљишта. Уједно, овај софтвер намијењен је и пољопривредним произвођачима да ефикасно планирају, организују и управљају пољопривредном производњом у циљу повећања приноса и смањења оперативних трошкова.

У оквиру пројекта одржано је 90 обука на којима је учествовало више од 750 пољопривредних произвођача. Током реализације пројекта регистровано је више од 3500 корисника платформе у Србији, Црној Гори и БиХ. 1300 закупаца у 10 пилот општина је користило платформу. Набављене су 73 метео станице и 584 сензора који су интегрисани у AgroLIFE платформу и омогућавају локалним пољопривредницима додатне податке о микроклиматским условима и предвиђању временских прилика са прецизношћу од 90%. Kреирано је више од 620.000 препорука за спровођење пољопривредних мјера и модели предвиђања ризика од појаве 117 болести и штеточина за 30 различитих култура.

Реализоване су обуке за запослене и унапређени технички капацитети у једницама локалне самоуправе, одржане обуке за пољопривреднике и унесени подаци у AgroLIFE платформу. У сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Ресором за управљање пољопривредним земљиштем и стручном Радном групом анализирано је стање и дате препоруке за унапређења управљања пољопривредним земљиштем.

Пројекат су провели компанија TeleGroup и Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), у име њемачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој Њемачке (BMZ), Привредна комора Републике Српске и Регионална мрежа за повољно пословно окружење (BFC SEE).

Више информација о начину кориштења платформе AgroLIFE може се пронаћи на нашој интернет страници ОВДЈЕ.