Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Вучић и Додик са сарадницима обишли новоизграђени вртић у Српцу

Вучић и Додик са сарадницима обишли новоизграђени вртић у Српцу

Предсједници Републике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић посјетили су данас новоизграђени вртић “Србија” у Српцу, за чију изградњу су до сада Владе Српске и Србије уложиле 2,1 милион KМ.

Малишани из Српца су госте поздравили пјесмом “Ми смо дјеца неба”, а у знак захвалности за посјету вртићу дјеца су уручила цртеже Додику и Вучићу, а букете цвијећа српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић, предсједници Владе Републике Србије Ани Брнабић и министру финансија Републике Српске Зори Видовић, које су такође присуствовале церемонији.

“Хвала Републици Србији и њеном руководству што осјећају и помажу Републику Српску. Настављамо заједно да радимо и градимо, јер је много изазова које ћемо заједно ријешити. Нама је то важно и због материјалних средстава, и због осјећаја да помоћ долази из Србије”, рекао је Додик.

Истакао је да је захвалан Вучићу на подршци и пројектима које Србија реализује у Српској.

“У свим општинама Републике Српске имамо бар један пројекат који је реализовала Србија”, рекао је Додик.

Предсједник Србије, Александар Вучић, рекао је да је поносан шта је урађено у Српцу и што то данас могу да покажу.

“Имали смо дуге и искрене разговоре са руководством Републике Српске. Није нам једноставна ситуација због све тежих притисака на Српску и Србију”, рекао је Вучић.

Вучић је поручио да је важно да људи у Српској знају да ће Србија увијек поштовати међународно јавно право.

“Никада се нећемо одређи свога народа. Никада више неће бити блокада на Дрини. Борићемо се да будемо своји на своме, да сачувамо своје име и презиме не дирајући баш никог”, казао је Вучић.

Просторије новог вртића, чији завршетак и предаја на употребу се очекују на прољеће наредне године, обишли су данас и премијер Републике Српске Радован Вишковић, предсједници Народних скупштина Републике Српске и Србије Ненад Стевандић и Владимир Орлић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир, министар унутрашњих послова Српске Синиша Kаран, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић, министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, министар финансија Србије Синиша Мали, генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, начелник општине Млађан Драгосављевић и предсједник Скупштине општине Милош Будић са сарадницима.

Вртић се простире на површини од 1.687 метара квадратних и моћи ће да прими више од 200 малишана.

До потпуног завршетка и пуштања објекта у употребу, што се очекује на прољеће 2024. године, биће извршено вањско уређење, односно изградња фекалне и оборинске канализације, паркинг простора и ограде, набавка опреме за кухињу и вешерај, намјештаја, изграчака за двориште објекта, те спортских реквизита за фиксултурну салу.

Општина Србац има у плану да поред објекта новог вртића изгради и приступну саобраћајницу за двосмјерни саобраћај са пјешачким стазама и дрворедом након чега ће овај дио насеља добити свој коначан изглед.

Ово је трећи вртић који се гради у Српцу након што су први, који је изграђен 1972. године, уништиле поплаве, а други, који се користи од 1986. године, монтажног је типа са ограниченим смјештајним капацитетом и роком трајања од 30 година.

Прије Српца, лидери Српске и Србије посјетили су манастир Осовицу гдје су разговарали са Његовом светости партијархом српским Порфиријем.

“Сагласили смо се да треба све снаге уложити у очување мира и развијање разумијевања међу људима и народима. Наглашено је и да је суштински важно да Република Србија настави да свеобухватно помаже Републику Српску и наш народ”, изјавио је патријарх Порфирије.