Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Еколошком акцијом уређен дио насипа на ушћу Врбаса у Саву

Еколошком акцијом уређен дио насипа на ушћу Врбаса у Саву

На ушћу Врбаса у Саву у Српцу данас је организована акција чишћења и уређења приобалног подручја у којој су учествовали волонтери Локалног волонтерског сервиса Удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р.” из Српца.

Овом акцијом, која је имала за циљ указати на улогу сваког појединца и цијелог друштва у очувању наших вода и животне средине, очишћен је дио насипа а раније су дуж насипа постављене четири клупе, чиме је посјетиоцима и грађанима Српца обезбијеђен удобан простор за одмор и релаксацију.

Kако би се у наредном периоду очувала животна средина, постављене су и двије канте за смеће.

Заједно са представницима УНДП-а и Мисије ОСЦЕ-а, акцији чишћења придружио се замјеник начелника општине Владимир Гужвић који се захвалио УНДП-у на грантовским средствима за набавку клупа и канти и изразио наду да ће се на овај начин ојачати еколошка свијест и важност волонтерског рада за добробит заједнице.

“Жељели смо да покажемо да имамо велике планове за ову локацију која је драгуљ наше локалне заједнице. Ово подручје ће у наредном периоду бити под већом контролом јер ће сви који буду уочени да и даље бацају смеће, бити кажњени”, рекао је Гужвић.

Акција чишћења и уређења обала ријеке Врбас дио је ширег пројекта под називом “Јачање повјерења и кохезије у заједницама у Босни и Херцеговини”, а који ужива подршку ЕУ, УН-а, Мисије ОСЦЕ-а у БиХ и Савјета Европе.

Горан Вукмир, шеф канцеларије УНДП-а у Бањалуци, рекао је да је ово дио активности који је покренут поводом 5. јуна, Свјетског дана заштите животне средине а изабран је слив ријеке Врбас на којем су организоване разне еколошке активности усмјерене на заштиту вода и збрињавање чврстог отпада.

„Ово је добар примјер, Србац је брзо развио идеју и кандидовао ово подручје које има потенцијал, иако је тренутно запуштено. Са малим промјенама отвориће се могућност да се искористи за рекреативне сврхе. Уједно скрећемо пажњу на проблем чврстог отпада и управљање отпадом а постављањем канти за смеће указујемо да се људи почну бавити отпадом на начин који је одговарајући. Врло смо задовољни реализацијом и надамо се да ће ово бити увод у већи програм ревитализације овог подручја“, рекао је Вукмир.

Тијана Благић, волонтер Локалног волонтерског сервиса Србац, рекла је да су се окупили на почетном дијелу насипа са жељом да га очисте и својим примјером укажу на потребу очувања животне средине.

„Свима нам је у интересу да имамо једно овакво шеталиште на којем ће људи уживати у природи и апелујем грађанима да не бацају смеће на овом подручју“, рекла је Тијана.