Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Завршена изградња водовода у Разбоју Љевчанском, ускоро крећу радови у Илићанима

Завршена изградња водовода у Разбоју Љевчанском, ускоро крећу радови у Илићанима

Kомунално предузеће “Водовод” из Српца завршило је радове на изградњи главног вода и довођењу питке воде у центар села Разбој Љевчански у дужини од 1250 метара.

Радове је финансирала Влада Републике Српске у сарадњи са Општином Србац а на овај начин омогућено је да се на градску водоводну мрежу прикључе најмање 32 домаћинства.

“Захваљујући овој инвестицији на градски водовод је прикључена и зграда подручне школе “Доситеј Обрадовић“ са 45 ученика која је до сада користила вода уз помоћ хидрофора, као и новоизграђени друштвени дом”, рекао је начелник општине Млађан Драгосављевић.

Један дио Разбоја Љевчанског 2002. године прикључен је на градски водовод, а овим пројектом створене су претпоставке да сви мјештани у наредном периоду добију питку воду из градског водовода.

У току је и реконструкција цјевовода у улици Данка Митрова, на потезу од ресторана Монументал до Радио Српца, што KП “Водовод” финансира из властитих средстава, а сутра се затвара тендер за избор извођача радова за водовод у Илићанима гдје је планирана изградња 5,5 километара главног цјевовода и око 11 километара разводне мреже и прикључака уз финансијску подршку Владе РС.

“У Илићанима има преко 60 кућа заинтересованих за воду. Наше предузеће ће учествовати на овом тендеру и уколико будемо изабрани радове бисмо могли завршити за око шест мјесеци”, рекао је директор србачког Водовода, Дражен Стојковић.

Водоводна мрежа у Српцу дугачка је преко 450 километара али још увијек не покрива све дијелове ове општине, због чега је Влада Републике Српске у сарадњи са Општином Србац обезбиједила значајне инвестиције како би се на градски водовод прикључио већи број корисника.

Воду са градског водовода тренутно користи више од 4500 домаћинстава и велики број привредних субјеката, међу којима је највећи потрошач клаоница перади „Перутнина Птуј“, а систем се снабдијева са три изворишта, Пријебљези, Kобаш и Вријеска.

“Ради се о мрежи значајних изворишних капацитета, која има већи потенцијал него што је тренутни број потрошача и захтјева велики ангажман радне снаге на одржавању. Имамо довољне количине воде за сво становништво и тенденција нам је да се стално ширимо, како у љевчанским селима која у великој мјери нису покривена водом из градског водовода, тако и у брдским крајевима”, рекао је Стојковић.

У предузећу су запослена 54 радника којима се редовно исплаћују плате, топли оброци и путни трошкови. Тренутна наплата потраживања износи око 98 одсто а очекује се да ће до краја године бити у стоодстотном износу.

“Главни извор прихода је од испоруке воде домаћинствима, предузећима и установама и ове године смо побољшали приходовну страну проширењем мреже у другој висинској зони. Смањили смо губитке на мрежи који су донедавно износили 51 одсто, а завршетком санације цјевовода у Повеличу сада износе 45 одсто”, истакао је Стојковић.

Због дотрајале мреже у појединим градским подручјима често долази до пуцања цијеви, а самим тим и већег излијевања вода што ствара губитке и прекиде у испоруци воде.

“Услијед поскупљења грађевинског материјала, струје и горива били смо принуђени да недавно повећамо цијену воде за осам одсто физичким и правним лицима, док је цијена за социјалне категорије остала непромијењена. Социјално угроженима ће од идуће године биће субвенционисан дио трошкова водних услуга а средства ће бити обезбијеђена у буџету општине”, рекао је Стојковић.

Исправност воде са градских изворишта у Српцу редовно контролише Институт за јавно здравство РС који је показао беспријекоран квалитет.

“Наша намјера је да цјелокупно подручје србачке општине буде покривено водоснабдијевањем са градске мреже јер располажемо довољним количинама воде и кадровским и техничким потенцијалом за ову врсту инвестиције”, нагласио је Стојковић.