Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Министар Саво Минић и начелник Млађан Драгосављевић на Данима поља стрних жита у Kладарима

Министар Саво Минић и начелник Млађан Драгосављевић на Данима поља стрних жита у Kладарима

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић и начелник општине Млађан Драгосављевић присуствовали су данас манифестацији “Дани поља стрних жита”. која је одржана на имању Ђуре Цвијића у Kладарима.

Минић је рекао да данашње савјетовање и огледна поља треба да помогну пољопривредним произвођачима у проналаску најбољих пољопривредних култура које ће бити отпорне на влагу, вјетар, кишу и да се прилагоде саставу земљишта.

Он је изразио очекивање да ће овогодишња откупна цијена пшенице бити између 30 до 35 фенинга по килограму, дупло мања него прошле године, али да за то постоји низ објективних разлога.

“Брине нас цијена пшенице коју очекујемо у жетви, неће бити ни близу прошлогодишње, али постоји низ објективних разлога за то”, изјавио је Минић.

Минић је рекао да Министарство очекује да ће ове године у Републици Српској род пшенице бити око 200.000 тона, највише у Семберији, Посавини и Лијевче пољу, гдје се очекује род између 30.000 до 40.000 тона.

“Очекујемо овогодишњи род пшенице нешто слабији у односу на прошлогодишњи, односно 550 килограма по дунуму, зависно од сорти, климе и поднебља”, истакао је Минић.

Он је рекао да ове године има 40 одсто више захтјева пољопривредних произвођача када је ријеч о премијама за пшеницу, а реално је и више од 20 одсто површина засијаних њоме.

Према његовим ријечима, велики број пољопривредних произвођача у Републици Српској ове године се опредијелио за сјетву пшенице због подстицаја од Министарства од 500 KМ по хектару пшенице и 75 фенинга по литри горива.

Минић је рекао да ће ресорно министарство својим мјерама, које су ове године веће за 100 одсто када ријеч о подршци текућој производњи, допринијети да пољопривредни произвођачи буду одрживи у овој години.

Он је рекао да је са начелником општине Србац Млађаном Драгосављевићем разговарао о томе да се максимално иде у сусрет пољопривредним произвођачима када је ријеч о додјели пољопривредног земљишта на кориштење концесијом или путем закупа.

Ове године, каже Минић, у Министарству је било захтјева за капитална улагања када је ријеч о тракторима и прикључцима више него четири претходне године заједно.

Приликом данашње посјете Kладарима, разговарано је и о проблемима са којима се тренутно суочава Фудбалски клуб “Обилић ПП” из Kладара, који се такмичи у Општинској лиги Прњавор-Лакташи-Србац и који због немогућности да користи просторије клуба у Kладарима игра своје утакмице на градском стадиону у Српцу.

Бранко Граховац, предсједник Општинског фудбалског савеза Србац и одборник у Скупштини општине, рекао је да је информисао министра до које фазе је стигло рјешавање питања додјеле земљишта Обилићу како би могли играти утакмице пред својом публиком и додао да је за наредну сједницу дневног реда Скупштине општине Србац најављено уврштавање одлуке о измјени регулационог плана парцеле која ће бити додијељена фудбалском клубу Обилић ПП.

“Министар је тражио да се испоштују све законске процедуре и што се тиче министарства земљиште ће бити уступљено без икаквих проблема. Ради се о ораници у власништву државе на којој је већ изграђена спортска инфраструктура и не може се користити у друге сврхе. Надам се да ће тиме фудбал коначно заживјети у Kладарима након дужег периода, на радост истинских љубитеља спорта“, рекао је Граховац који се захвалио министру на разумијевању проблема и кооперативности, те начелнику општине Млађану Драгосављевићу који је исказао огроман труд да се овај проблем ријеши.