Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Министар Саво Минић на Данима поља у Кладарима: Очекивани приноси пшенице и до девет тона по хектару

Министар Саво Минић на Данима поља у Кладарима: Очекивани приноси пшенице и до девет тона по хектару

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић посјетио је данас традиционалну манифестацију “Дани поља стрних жита” у Кладарима.

На имању домаћина Ђуре Цвијића приказан је оглед са 37 сорти пшенице, пет тритикалеа и 14 јечма. Поред бројних ратара, манифестацији су присуствовали начелник општине Млађан Драгосављевић и начелник од‌јељења за привреду, пољопривреду и друштвене д‌јелатности Марко Михољчић.

Оглед је постављен у организацији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ресорног министарства, које помно прати ефекат примјењених агротехничких мјера.

Констатовано је да су усјеви пшенице у веома добром стању што буди наду произвођачима да ће квалитет и приноси бити на високом нивоу.

“Када је ријеч о некадашњим пшеницама које смо ми узгајали, имали смо родове који су се кретали око 4 тоне по хектару, па 5 до 6 тона, а сада тражимо неке родове од 7 и 8 тона, па и више. Ако не уложиш, онда не можеш ништа очекивати. Ево примјер су ови огледи, имам негд‌је 20 хектара под пшеницом, за сада добро изгледају и надамо се неком пристојном роду”, каже Ђуро.

Код ратара који су примијенили комплетне агротехничке мјере, очекивани приноси ће износити и до 9 тона по хектару.

“Мислим да би требало овд‌је приноси да буду 8 до 9 тона, причамо о пшеницама. Када причамо о жетвама, то зависи од временске ситуације, ако би се продужио кишни период који је добар за пшенице и за јечам гд‌је се врши задња фаза налијевања зрна гд‌је добијамо хектолитарску масу и принос, могли бисмо очекивати и приносе изнад просјека”, рекао је Александар Мајкић, стручни сарадник за огледе у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Комплетно примјењена агротехника знатно је поскупила трошкове производње. Ратари очекују да цијена пшенице овог рода буде око 40 фенинга по килограму, а уз подстицаје од 500 КМ по хектару, који су већ исплаћени, производња пшенице постаје рентабилна, иако ресорно министарство не може да утиче на тржишну цијену.

“Када је у питању цијена пшенице, свјесни смо да је ми не одређујемо, али тенденције које су добре је да се приближава износу од 40 фенинга а ми се искрено надамо да ће бити и већа”, рекао је министар Саво Минић.

Јесенас засијане површине у Републици Српској у границама су вишегодишњег просјека. Пшеницом је засијано нешто мање површина од планираних, али су повећане површине под уљарицама.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да манифестација “Дани поља стрних жита” има велики значај за развој пољопривреде на подручју општине Србац.

’’Ова манифестација се традиционално одржава сваке године на огледима пољопривредних произвођача гд‌је се размјењују искуства и знања у ратарској производњи. Пољопривредна производња много значи општини Србац а и данашња активност говори о томе колико су пољопривредници заинтересовани да науче нешто ново’’, рекао је Драгосављевић.