Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Министри Саво Минић и Зора Видовић у радној посјети Српцу: За србачке пољопривреднике у овој години 5 милиона KМ

Министри Саво Минић и Зора Видовић у радној посјети Српцу: За србачке пољопривреднике у овој години 5 милиона KМ

За развој пољопривреде на подручју општине Србац ове године биће издвојено пет милиона KМ што је значајно повећање у односу на прошлу годину када су ова средства износила 2,7 милиона KМ, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Саво Минић, који је данас са министром финансија Зором Видовић боравио у радној посјети Српцу.

За њих је данас приређен пријем у згради Општинске управе, од стране начелника општине Млађана Драгосављевића и предсједника Скупштине општине Милоша Будића, а организована је и посјета компанији „Перутнина Птуј“ у Повеличу. Ова фирма запошљава 316 радника и тренутно ради са 12 милиона бројлера а остварени приход прошле године је износио 85 милиона KМ.

„Производња хране у Српцу биљежи највеће повећање у посљедње три године чему је допринијело ово предузеће у којем ради домаћа радна снага уз примјену најсавременијих технологија. То јача капацитет Републике Српске, директно утиче на бруто друштвени производ и стање наше економије“, рекао је министар Саво Минић.

Он је истакао да је данас расписан јавни позив за капиталне инвестиције који ће бити отворен до 10. априла и нуди значајне могућности за даљи развој и ширење овог предузећа.

Велибор Поповић, директор Перутнине Птуј, рекао је да тренутно сарађују са 129 коопераната са подручја бањалучке и посавске регије који су обухваћени разним подстицајима министарства у овој години, што је, како каже, јако важно, јер производња пилећег меса захтјева огромна улагања, како у њихову клаоницу, тако и у фарме.

„У протекле три године у погон у Српцу уложено је 10 милиона KМ инвестиција и константно се улаже у модернизацију објекта и побољшање услова радника. Планирамо нову линију у погону пакераја и расјека и изградњу нове инкубаторске станице у вриједности од 8 милиона KМ, што је захтјеван пројекат који ће трајати у наредне двије године. Намјера нам је да добијемо и извозни број за живе животиње јер видимо да на тржишту Европске Уније константно расте потреба за пилећим месом”, рекао је Поповић.

Он додаје да 89 одсто својих производа продају на територији БиХ а остатак извозе у Црну Гору, Хрватску, Словенију и Србију, док је један од сљедећих корака да се покушају пробити и на аустријско тржиште.

Приликом посјете Српцу, министар Саво Минић обишао је и пољопривредно домаћинство Милована Добрњца из Старог Мартинца који се бави товом свиња и том приликом рекао да су ресорно министарство и Влада Републике Српске разним мјерама допринијели да се обезбиједи континуитет производње у овој области.

Добрњац каже да његова фарма има капацитет до 500 свиња у турнусу и додаје да без помоћи ресорног министарства не би могао одржати производњу.

„Ове године је повећана премија за утовљене свиње до 60 KМ а прошле године смо и из компензационог фонда добијали 50 KМ што нам је доста значило у производњи. Улазили смо у програм капиталних инвестиција а имамо у плану и ове године да се пријавимо за набавку трактора и прикључака. Доста би нам значило када бисмо добили земљиште у закуп како бисмо проширили капацитете“, рекао је Добрњац.

Начелник општине Србац, Млађан Драгосављевић, рекао је да је наглашен проблем недостатка пољопривредног земљишта у односу на тренутне капацитете бројних пољопривредних произвођача.

„На нивоу Општинске управе именовали смо комисију која ће сво земљиште које се води на општини Србац, а очекујемо и до 200 хектара, идентификовати на терену и створити претпоставке да се изда у закуп“, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је истакао позитивне трендове када је у питању обим пољопривредне производње у србачкој општини захваљујући, у великој мјери, субвенцијама које добијају наши пољопривредни произвођачи.

„У протеклом периоду имали смо одличну сарадњу са ресорним министарством које је издвојило неколико милиона марака за санацију насипа, крчење и измуљивање каналске мреже и реконструкцију црпних станица у Српцу“, истакао је Драгосављевић.

Министар финансија Зора Видовић рекла је да ће бити настављен континуитет улагања у инфраструктуру, привреду и пољопривреду на подручју србачке општине.

„Идуће седмице ће кренути санација одбрамбеног насипа у Српцу и Градишци, што се мора хитно урадити с обзиром на оштећења и појаву клизишта а инвестиција ће коштати преко три милиона KМ“, истакла је Видовић.

Радна посјета Српцу окончана је обиласком погона фирме „Тат-Kом“ у Ситнешима, у власништву Драгана Татомира.

Татомир је рекао да већ дужи низ година раде прераду дрвета, углавном храста, а у задње вријеме раде више са буквом. Производни процес ће се, како каже, у наредном периоду проширити са три нове гране.

„Проширујемо нашу дјелатност кроз сушење и даљу прераду у плоче и ламеле. Такође радимо нови погон за производњу пелета, капацитета тону и по на сат. Наши производи највећим дијелом намијењени су за извоз“, рекао је Татомир.