Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Мјесне заједнице добијају већу улогу у одлучивању

Мјесне заједнице добијају већу улогу у одлучивању

За рад мјесних заједница у овој години ће из општинског буџета бити издвојено 10 хиљада KМ а средства ће бити распоређена јавним позивом и усмјериће се за реализацију мањих пројеката.

Ово је један од закључака са данашњег састанка у згради Општинске управе којем су, поред 15 предсједника Савјета мјесних заједница, присуствовали начелник општине Млађан Драгосављевић и начелник одјељења за општу управу Душко Митрић.

Састанак је одржан с циљем јачања улоге мјесних заједница у процесу доношења одлука у склопу пројекта који општина Србац, као једна од партнерских општина, реализује са Савезом општина и градова Републике Српске.

Новом методологијом за унапређења рада мјесних заједница, коју је усвојила Скупштина општине Србац, предвиђене су бројне новине које ће ојачати улогу мјесних заједница у процесу доношења одлука на локалном нивоу, а једна од њих је финансијска подршка мањим пројектима које ће кандидовати чланови Савјета мјесних заједница.

“Ове године смо по први пут издвојили средства у буџету за рад мјесних заједница и одлучили смо да их усмјеримо у пројекте који ће се кандидовати на јавни позив а односиће се на спортске, културне или друге активности које чланови Савјета означе као приоритете. Од пристиглих пријава изабраћемо неколико прворангираних које ће добити новчана средства а одлуку ће донијети комисија коју ће формирати начелник општине”, рекао је начелник одјељења Душко Митрић и додао да је усвојен Правилник о поступку додјеле средстава за подршку пројектима мјесних заједница.

Према његовим ријечима, у протеклом периоду је значајан дио пројеката мјесних заједница, који захтјевају већа новчана улагања, уврштен у Програм капиталних инвестиција општине Србац од 2023. до 2027. године, а кандидован је такође путем Савјета мјесних заједница.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је претходних година успјешно реализован и јавни позив за додјелу новчаних средстава неформалним групама младих које су активно радиле на обнови руралне инфраструктуре.

“На тај начин смо подржали доста пројеката а надамо се да ћемо кроз овај јавни позив такође допринијети рјешавању неких питања на нивоу мјесних заједница. Трудићемо се да наредних година направимо искорак и издвојимо више средстава за ту намјену”, рекао је начелник Драгосављевић.

У дискусији по овом питању учествовао је предсједник Савјета мјесне заједнице Разбој Љевчански, Јордан Kуваља, који је рекао да у њиховом селу има неколико вишечланих породица са млађом дјецом и додао да би се средства, на неки начин, требала усмјерити у стимулисање родитељства док је предсједник Савјета МЗ Kукуље и посланик Народне скупштине РС, Радојица Видовић, рекао да би било добро да се средства уложе у неке од започетих пројеката у мјесним заједницама, како би се убрзао њихов завршетак.

Видовић је такође дао приједлог да се у мјесним заједницама формирају удружења грађана која ће се моћи кандидовати за донаторска средства од домаћих и међународних организација.

На састанку је констатовано да ће новом методологијом бити олакшана примопредаја дужности између бивших и нових чланова Савјета, која ће се вршити путем прописаног обрасца, а новим Пословником о раду који је усвојен приликом конституисања Савјета, биће спријечени покушаји блокирања њиховог рада.

Начелник одјељења за општу управу, Душко Митрић, рекао је да су новим кодексом прописана права и дужности изабраних чланова Савјета и додао да ће једна од значајних новина у наредном периоду бити одржавање форума грађана.

Далибор Kошутић, самостални стручни сарадник који је задужен за рад са мјесним заједницама, рекао је да ће 5. априла у Сарајеву присуствовати едукацији на којој ће се утврдити будући начин организовања и дјеловања форума грађана.

“Одржаваће се по узору на некадашње зборове али са много озбиљнијом припремом у коју ће бити укључен већи број људи, попут координатора, иницијатора и фацилитатора који ће усмјеравати састанак у циљу квалитетнијег доношења одлука”, рекао је Kошутић.

Новоизабрани предсједници Савјета добили су задатак да до краја априла ураде извјештај о раду за прошлу годину, како би био спреман за једну од наредних сједница локалног парламента.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да су Савјети мјесних заједница врло важан дио цјелокупног фунцкионисања на локалном нивоу и изразио задовољство што ће се новом методологијом допринијети да се њихов значај и улога подигне на виши ниво.

“Настојаћемо да их значајније финансијски подржимо и да чешће размјењујемо информације како би се побољшала комуникација са Општинском управом и омогућило да у још већој мјери партиципирају у доношењу важних одлука”, истакао је начелник Драгосављевић.