Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Мјесне заједнице помажу израду петогодишњег Програма капиталних инвестиција

Мјесне заједнице помажу израду петогодишњег Програма капиталних инвестиција

Представници Општинске управе данас су одржали састанак са предсједницима савјета мјесних заједница општине Србац, а тема је била припрема за израду приједлога пројеката Програма капиталних инвестиција Општине Србац за период 2023-2027. године.

Састанку су присуствовали начелник општине Млађан Драгосављевић, замјеник начелника Владимир Гужвић, начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић, начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић, шеф Одсјека за борачко-инвалидску и цивилну заштиту Боривоја Врсајковић и стручни сарадник на пословима Цивилне заштите, Далибор Kошутић.

“Упознали смо се са одређеним актуелностима у раду мјесних заједница и информисали предсједнике Савјета са неким актуелностима које локална управа проводи у циљу јачања улоге мјесних заједница. Истакли смо да смо једна од 11 општина на подручју БиХ која је ушла у пројекат друге фазе јачања улоге мјесних заједница у БиХ, а тај пројекат са собом носи бенефите за локалне заједнице, самим тим и за мјесне заједнице“, рекао је начелник Одјељења за општу управу, Душко Митрић, који је предсједавао састанком.

Начелник општине Млађан Драгосављевић упутио је честитке предсједницима Савјета мјесних заједница на повјерењу које су добили од својих суграђана и пожелио им срећан рад.

“Савјети мјесних заједница су важна карика у функционисању локалне управе и та релација је јако битна за цјелокупну успјешност рада. У локалној управи смо свјесни да у свакој мјесној заједници постоје проблеми који треба да се рјешавају заједничким дјеловањем, али и да се не могу сви проблеми одједном ријешити. Доста тога смо већ завршили, али доста посла је још пред нама и сигуран сам да ћемо у наредном периоду заједнички радити на томе“, рекао је начелник Драгосављевић.

Замјеник начелника Владимир Гужвић каже да је овај Програм капиталних инвестиција наставак праксе започете 2017. године када је формиран Програм капиталних инвестиција за период 2017-2022. који је сада истекао, па је вријеме да се изради нови програм.

“Овим програмом планирамо да систематски прикупимо информације о свему оном што је неопходно, то јесте да добијемо приједлоге из мјесних заједница у циљу унапређења инфраструктуре. Приједлоге могу да доставе и други мјештани, не само предсједници Савјета. Kоординациони тим је дефинисао акте по којима ће се радити, прописао критеријуме за бодовање достављених пројеката, правилник рада координационог тима и обрасце и на тај начин је заокружено како ће се провести процедура око избора најбољих пројеката“, рекао је Гужвић и додао да ће јавни позив бити отворен од 15. августа и трајаће 30 дана.

Сви потребни обрасци за приједлог пројеката могу се добити у згради Општине Србац.

Гужвић истиче да се пројекти не морају односити само на изградњу путева, већ и на уређење објеката заједничке користи, крчења, уређења, туристичке садржаје, дакле све оно што може допринијети унапређењу мјесних заједница.

“Минимална вриједност пројекта треба да буде 10 хиљада KМ, а координациони тим ће по правилницима извршити бодовање пројеката за наредних пет година”, рекао је Гужвић.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић каже да подношење приједлога није захтјевно. Потребно је да се поднесе на прописаном обрасцу уз наведену минималну вриједност пројекта.

“Важну улогу у бодовању имаће колико пројекат доприноси развоју инфраструктуре у мјесној и локалној заједници, на колико становништва има утицаја и учешће суфинансирања. Ради се о програму капиталних инвестиција и није смисао кандидовање мањих пројеката, већ већи пројекти од којих ће корист имати већи дио мјесне заједнице и цијела општина Србац, то јесте што већи број грађана“, рекао је Михољчић.

Предсједницима Савјета мјесних заједница обратио се и сарадник за послове Цивилне заштите општине Србац, Далибор Kошутић, који је говорио о Пројекту јачања мјесних заједница у БиХ – фаза 2.

“Један од циљева пројекта је унапређење живота грађана и грађанки на простору мјесне заједнице, као родно равноправне, гдје сви имају иста права у раду за напредак своје животне средине. Сам пројекат је фокусиран на јачање локалног развоја, враћању стварне улоге мјесној заједници коју је некад имала. Пројекат финансирају Владе Швајцарске и Шведске, проводи га УНДП БиХ у сарадњи са Министарством локалне управе и самоуправе и Савеза општина и градова РС“, рекао је Kошутић.