Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

НА ЈАХОРИНИ ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА “ПОВОЉНО ПОСЛОВНО ОКРУЖЕЊЕ И ПОВЕЋАЊЕ ИНВЕСТИЦИЈА”

НА ЈАХОРИНИ ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА “ПОВОЉНО ПОСЛОВНО ОКРУЖЕЊЕ И ПОВЕЋАЊЕ ИНВЕСТИЦИЈА”

10. 06. 2022. године у хотелу “Термаг” на Јахорини одржана Конференција посвећена је развоју локалних самоуправа и Програму БФЦ СЕЕ у Републици Српској под називом “Повољно пословно окружење и повећање инвестиција” којој су присуствовали предсједник Владе Републике Српске, Радован Вишковић, министри, градоначелници, начелници и начелник општине Србац Млађан Драгосављевић.

Привредна комора РС, у сарадњи са НАЛЕД-ом (Националном агенцијом за локалноекономски развој) и БФЦ СЕЕ (Бусинесс Фриендлy Цертифицатион) мрежом, већ седам година спроводи Програм сертификације јединица локалне самоуправе за повољно пословно окружење у југоисточној Европи.

Сертификација БФЦ СЕЕ мрежом градова и општина у Републици Српској доводи до унапређења конкурентности и лакшег привлачења инвестиција у локалним заједницама. БФЦ СЕЕ мрежа је у сарадњи са донаторима до сада реализовала пројекте у вриједности од пет милиона евра.

Овај регионални програм спроводи се у Србији, Хрватској, Сјеверној Македонији, Црној Гори и Босни и Херцеговини.

Данас су сертификати додијељени за још седам јединица локалне самоуправе у Републици Српској, а Општина Србац је током 2021. године показала интерес за добијање BFC SEE стандарда. Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић и Начелник општине Млађан Драгосављевић, потписали су 12. октобра Уговор о спровођењу програма сертификације локалних самоуправа са повољним пословним окружењем BFC SEE.

По окончању реализације овог програма општини Србац ће бити омогућено дугорочно стратешко планирање, већа укљученост привредника у доношење одлука на локалном нивоу, скраћење рокова и поједностављење административних процедура, омогућавање подстицаја и олакшица привреди и редизајнирање општинске интернет странице у сврху веће подршке привреди и инвестиционим потенцијалима.

Србац ће тиме бити више препознат, како од постојећих привредника, на територији општине, тако и од инвеститора, као атрактивна дестинација за нове пројекте.