Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Нови GPS уређај побољшаће идентификацију пољопривредног земљишта у Српцу

Нови GPS уређај побољшаће идентификацију пољопривредног земљишта у Српцу

Представници Привредне коморе Републике Српске уручили су Општинској управи у Српцу нови GPS уређај за идентификацију пољопривредног земљишта и лиценцу за кориштење јединствене дигиталне платформе за управљање пољопривредним земљиштем – AgroLIFE, чиме је озваничен завршетак реализације пројекта DeveloPPP “Дигитализација општинског управљања земљиштем” у којем су поред Општине Србац учествовали још и Општина Брод, Град Приједор и Град Требиње.

Марко Михољчић, начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац, рекао је да ће овај уређај, чија вриједност износи око 13.500 KМ, бити значајан за нашу општину јер је првенствено намијењен за идентификацију пољопривредних парцела које општина издаје у закуп али ће своју намјену имати и у раду ресорног одјељења Општинске управе.

„Уређај смо обезбиједили кроз пилот пројекат у којем општина Србац учествује готово три године и до сада смо већ добили један рачунар с монитором и два лаптоп рачунара а постављене су и четири најсавременије метеоролошке станице. Такође је инсталирана AgroLIFE платформа и имали смо доста обука за пољопривредне произвођаче о начину њеног кориштења. Пред сам крај пројекта, можемо рећи да је био веома успјешан и трудићемо се да своја искуства пренесемо и другим општинама и градовима који се придруже“, рекао је Михољчић.

Оливера Радић, руководилац Центра за макроекономију и унапређење пословања у Привредној комори Републике Српске, рекла је да су у оквиру пројекта урађене три анализе у оквиру којих је идентификована потреба за набавком GPS уређаја.

“Можемо рећи да су постигнути предвиђени резултати а неки од њих су чак превазиђени. Јединице локалне самоуправе су унаприједиле своје капацитете када је у питању кориштење AgroLIFE платформе и измијениле своје процедуре у смислу издавања земље у закуп на начин да је максимално унапријеђена ефективност и ефикасност цијелог процеса”, рекла је Радић.

Она је нагласила да је AgroLIFE платформа интегрисала све потребне податке о сјетвеној структури, плодореду, временској прогнози и трошковима пољопривредне производње.

“Сада остаје да јединице локалне самоуправе редовно користе платформу у смислу даље допуне а пољопривредни произвођачи да уносе податке и прате даљи развој нових технологија”, истакла је Радић.

AgroLIFE софтвер, који је развила компанија „Telegroup“ из Новог Сада, омогућава локалним самоуправама аутоматизовано управљање, преглед и обраду података неопходних за квалитетно управљање и контролу кориштења земљишта. Уједно, овај софтвер намијењен је и пољопривредним произвођачима да ефикасно планирају, организују и управљају пољопривредном производњом у циљу повећања приноса и смањена оперативних трошкова.

У оквиру пројекта одржано је више од 90 обука на којима је учествовало више од 750 пољопривредних произвођача. Током реализације пројекта регистровано је више од 3500 корисника платформе у Србији, Црној Гори и БИХ. 1300 закупаца у 10 пилот општина је користило платформу. Набављење су 73 метео станице и 584 сензора који су интегрисани у AgroLIFE платформу и омогућавају локалним пољопривредницима додатне податаке о микроклиматским условима и предвиђању временских прилика са прецизношћу од 90%.

Овај пројекат је резултат заједничке сарадње BFC SEE мреже и њених чланица NALED-а, Привредне коморе Републике Српске и Привредне коморе Црне Горе. BFC SEE (Business Friendly Certificate in South East Europe) мрежа је регионална мрежа коју чине партнерске институције из БиХ, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Србије и Хрватске, која проводи програм унапређења конкурентости јединица локалне самоуправе и BFC SEE сертификацију јединица локалне самоуправе за повољно пословно окружење.

Инструкције за кориштење Agrolife платформе можете пронаћи ОВДЈЕ.