Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одржана пета сједница Привредног савјета општине Србац

Одржана пета сједница Привредног савјета општине Србац

У скупштинској сали синоћ је одржана пета редовна сједница Привредног савјета општине Србац коју су водили начелник општине Млађан Драгосављевић, као предсједник и Велибор Поповић, директор “Перутнине Птуј С” Повелич-Србац као потпредсједник Савјета из реда привредника.

На дневном реду су били план рада Привредног савјета за 2023. годину, извјештај о реализацији Стратегије развоја општине Србац за 2022. годину, извјештај о реализацији плана капиталних инвестиција за 2022. и план капиталних инвестиција за 2023. годину, програм капиталних инвестиција општине Србац за период 2023-2027. година, информација о спровођењу БФЦ сертификације, информација о резултатима спроведене анкете о задовољству грађана комуналним услугама на подручју општине Србац и одлука о давању сагласности Kомуналном предузећу “Водовод” на цијене комуналних услуга.

Шеф Одсјека за економски развој и инвестиције, Милорад Лепир, образложио је извјештај о реализацији стратегије развоја и истакао да су обухваћена три основна стратешка циља, и то повећање обима привредне активности, унапређење квалитета живота становника и очување природних ресурса и унапређење стања животне средине.

“Извјештај говори да је просјечна нето плата у Српцу у 2022. износила 1032 KМ, полазна вриједност је 879 KМ, а циљ до 2028. године је да то буде 1430 KМ, гдје је примјетан тренд повећања нето плата. Број пословних субјеката тренутно износи 417, а до 2028. очекује се 430. Број запослених, такође, има тренд повећања и на крају прошле године је било 2979 запослених, а циљ до 2028. је 3200”, рекао је Лепир.

Он каже да је број предузећа у 2022. био 157 а циљна вриједност је 180.

“У остварењу тог циља предвиђене су двије мјере, унапређење привредних зона и подршка запошљавању, а један од приоритета је и развој пољопривреде и дрвопрерађивачке индустрије”, рекао је Лепир и додао да је примјетан тренд пада броја ученика у србачким школама.

На сједници је истакнуто да су у 2022. години неки од предвиђених пројеката завршени а дио ће се реализовати у овој години. Завршетак радова се првенствено односи на изградњу зграде за младе брачне парове и објекта вртића, а у плану су и почеци неких нових пројеката који се односе на уређење ушћа Врбаса у Саву, изградњу кружног тока у Српцу и адаптацију простора за прву галерију на подручју општине Србац.

“Општина Србац, уз подршку виших нивоа власти, разних врста фондова и донатора, успјева обезбиједити средства за реализацију већих капиталних пројеката, док је Општина Србац директно из буџета учествовала у изградњи зграде за младе брачне парове. У прошлој години укупно је било предвиђено 9,6 милиона KМ, а извршење је било 6 милиона KМ. Највећи дио разлике која није утрошена се односи на неколико већих инфраструктуриних пројеката који су започети а нису завршени”, рекао је начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић који је образложио извјештај о реализацији Плана капиталних инвестиција за 2022. годину.

У дискусију су се укључили привредници Драган Татомир, који је затражио да се представи план уређења ушћа и Велибор Поповић, који је истакао потребу санације путног правца Нова Топола-Дервента.

“Радови на санацији путног правца Србац-Прњавор су за сваку похвалу и предлажем да своје капацитете усмјеримо да се што прије уђе у рјешавање проблематике која се односи путни правац Нова Топла-Дервента, јер се ради о фреквентном путном правцу. Сматрам да су сви пројекти о којима је било ријеч значајни, али сматрам да је и ово питање потребно уврстити на листу приоритета и тражити начин да се што прије дође до рјешења”, рекао је Поповић.

Kада је у питању одлука о давању сагласности Водоводу на цијене комуналних услуга, начелник општине Млађан Драгосављевић је рекао да је пораст цијене воде била неминовност.

“До тога је дошло због пораста трошкова одржавања функционисања овог предузећа и то је појава која је услиједила у склопу тренда пораста цијена трошкова живота”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је рекао да је одржавање сједница Привредног савјета значајно јер је веома важно мишљење привредника и изношење конструктивних приједлога и дискусија у циљу стварања што повољнијих услова за рад и живот на подручју наше општине.

Поред привредника, сједници су присуствовали замјеник начелника општине Владимир Гужвић, предсједник Скупштине општине Милош Будић и начелници општинских одјељења.