Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одржан састанак са пољопривредницима на тему Правилника о капиталним инвестицијама

Одржан састанак са пољопривредницима на тему Правилника о капиталним инвестицијама

Одјељење за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац, у сарадњи са Агенцијом за аграрна плаћања Републике Српске, синоћ је у сали Скупштине општине организовало састанак за пољопривредне произвођаче наше општине везано за нови Правилник о капиталним инвестицијама по којем ће бити расписан јавни позив.

Окупљене произвођаче и предузетнике испред Општинске управе поздравили су начелник одјељења Марко Михољчић и предсједник Скупштине општине Милош Будић, а потом је директор Агенције за аграрна плаћања РС Митар Лазић одговарао на питања присутних.

„Идеја састанка је да се детаљније упознамо са Правилником о капиталним инвестицијама у пољопривреди који је објављен у Службеном Гласнику Републике Српске и данас ступа на снагу. Јавни оглас ће бити објављен у четвртак 28. марта и трајаће двадесетак дана. Захваљујем се директору Агенције за аграрна плаћања Митру Лазићу који се понудио да дође у Србац и детаљније упозна пољопривреднике са правилником“, рекао је Михољчић.

Директор Агенције, Митар Лазић, позвао је грађане да се активно укључе у Правилник и јавни позив и аплицирају за средства.

“Ове године имамо доста мјера, издвојио бих повећање за противградну заштиту које ће бити ове године финансирано са 70 посто, такође имамо нову мјеру постављања соларних панела гдје такође дајемо подршку за комерцијална газдинства са 40 посто а за некомерцијална 20 и за фирме и правна лица 40 посто. Битно је да пољопривредници осигурају своју производњу а ове године смо издвојили 60 процената за премију осигурања. Такође имамо повећане премије за дизел гориво које ће износити 80 фенинга. Оно што смо видјели у Српцу је да су људи задовољни са нашом премијом која је била у 2023. години 13 фенинга за бројлере и надам се да ћемо за 2024. годину то повећати“, рекао је Лазић.

Наводи да је Правилником прописана и мјера за економско оснаживање незапослених жена на селу које могу остварити подстицаје до 10.000 KМ.

“Ту је и подршка самозапошљавању инжењера пољопривреде, технолога и ветеринара старости до 40 година, а максимални износ подстицаја је до 40.000 KМ. Неопходно је издвојити и подршку за развој руралне инфраструктуре, те за развој ловног и агротуризма. Подсјећам произвођаче да ажурирају податке у Регистру пољопривредних газдинстава,
и пријаве доприносе и измирене обавезе за противградну превентиву јер је то предуслов за добијање подстицаја“, рекао је Лазић.

Ове године од 180 милиона KМ, колико износи аграрни буџет, за капиталне инвестиције планиран је износ од 40 милиона KМ а лимити код капиталних инвестиција остаће исти као у 2023. години.

“Kада су у питању капиталне инвестиције за 2023. годину, за општину Србац је планирано да се издвоји око 2,8 милиона KМ и очекујем да ће исплата средстава врло брзо кренути”, истакао је Лазић.

Што се тиче механизације, са подручја општине Србац су у 2023. години аплицирана 23 трактора и тракторске кабине, 55 прикључака, опрема на фармама за 15 корисника, изградња објеката за два корисника а један за набавку основног стада, за пластенике три, а за противградну мрежу аплицирало је само једно домаћинство.

“За наводњавање је било 14 корисника, опрему на газдинствима три, опрему за прехрамбену индустрију четири а инвестиције у складиштење и прераду пољопривредних производа седам“, рекао је Лазић и истакао да то укупно износи око 5,5 милиона KМ од чега је половина за капиталне инвестиције.

Синоћњем састанку присуствовао је и посланик Народне Скупштине Републике Српске, Радојица Видовић, који се такође бави пољопривредном производњом.