Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Озваничен завршетак изградње водовода у Илићанима, питка вода за 60 домаћинстава

Озваничен завршетак изградње водовода у Илићанима, питка вода за 60 домаћинстава

Око 60 домаћинстава из Илићана биће прикључено на градски водовод захваљујући пројекту изградње водоводне мреже у вриједности од 360 хиљада КМ кога је финансирала Влада Републике Српске уз учешће мјештана.

Свечано пуштање водовода у употребу јуче су извршили министар финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић, начелник општине Млађан Драгосављевић, предсједник Скупштине општине Милош Будић и директор Комуналног предузећа “Водовод” Дражен Стојковић.

Стојковић је подсјетио да је србачки Водовод изабран за извођача ових радова, који су почели у септембру прошле године, и додао да је изграђено око пет километара примарног цјевовода и 10 километара разводне мреже.

“Пријавило се 60 домаћинстава која су изразила жељу за водоводним прикључком и на овај начин заокружујемо изградњу водоводне мреже у жупском дијелу општине. Видимо колико то значи овим људима који су љети остајали без воде јер су им пресушивали природни ресурси. Наша општина је богата водом и сигурно ћемо у наредном периоду размишљати да ширимо мрежу и на љевчански дио општине”, рекао је Стојковић.

Он истиче да Србац има три изворишта, у Кобашу који покрива ову мјесну заједницу, затим Вријеска који покрива углавном брдска насеља и извориште Пријебљези које снабдијева водом насеље Србац и неколико љевчанских села.

“Важно је нагласити да имамо довољне капацитете и наша изворишта никад не пресушују”, нагласио је Стојковић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Ћукали, Драгиша Кнежевић, рекао је да ће ширење водоводне мреже много значити локалним мјештанима који су годинама чекали да добију питку воду из градског водовода.

“Имали смо доста проблема због брдовитог краја и нисмо имали довољно воде. Са конкретнијом иницијативом смо почели прошле године и морали смо сачекати да се заврши изградња водовода у неким србачким селима, али смо на велику радост коначно и ми дошли на ред”, рекао је Кнежевић.

Министар финансија Зора Видовић рекла је да без иницијативе мјештана не би био започет овај пројекат и додала да се реализација одвијала у сарадњи са Владом Републике Српске и Општином Србац.

“Настојимо овако радити и у другим дијеловима Српске како би људи имали бољи и квалитетнији живот. Трудићемо се да подржимо сваки инфраструктурни пројекат из овог и других дијелова Српца који буду кандидовани Влади РС, како би живот мјештанима био љепши”, рекла је Видовић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић је рекао да је проблем недостатка воде у Илићанима био све израженији, али је Влада Републике Српске уз лично учешће мјештана успјешно окончала овај пројекат.

“Наставићемо уређивати нашу локалну заједницу са сличним инфраструктурним пројектима и самим тим поправљати живот свих грађана”, истакао је начелник Драгосављевић.

Мјештанин Сретен Мичић је рекао да им много значи што је вода из градског водовода стигла у њихово село и додаје да су се сва четири његова сина пријавила за прикључење на мрежу.

“Надам се само да ће некад бити прилике да се асфалтира још неки од путних праваца кроз наше село и да стару школу једног дана покушамо опремити”, рекао је Мичић.

Поводом завршетка радовa на изградњи водовода уприличено je и дружење са мјештанима Илићана којем су присуствовали и и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Kојић, посланик Народне скупштине Републике Српске Радојица Видовић, замјеник начелника општине Владимир Гужвић, предсједник Скупштине општине Милош Будић, начелници општинских одјељења Зорица Стаменић, Душко Митрић и Дарио Kресојевић, одборници Скупштине општине Србац и други гости.

Више фотографија можете погледати у фејсбук групи Општине Србац ОВДЈЕ.