Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Побољшање услова за привлачење инвеститора примарни циљ

Побољшање услова за привлачење инвеститора примарни циљ

У организацији Агенције за развој малих и средњих предузећа АПИС Србац, данас је у згради Општинске управе одржан састанак на којем се разговарало о начину и предусловима за привлачење инвеститора на подручје наше општине.

Састанку су присуствовали представници АПИС-а, Развојне агенције Републике Српске, начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне дјелатности Дарио Kресојевић са сарадницима и шеф Одсјека за економски развој и инвестиције Милорад Лепир.

Мићо Станишић, представник Одјељења за привлачење и реализацију улагања и развој предузетничке инфраструктуре при Развојној агенцији РС, каже да је циљ састанка био да се утврди које конкретне локације општина Србац има за потенцијалне инвеститоре и да се та понуда стандардизује, како би за инвеститоре била видљива, као и да се утврде наредни кораци како би понуда била додатно интересантна инвеститорима.

“Србац има добру путну инфраструктуру и локацију за изградњу индустријске зоне, а то је локација Црнаја. Поред тога, општина Србац је добро повезана са сусједним општинама, путна инфраструктура је добра, тако да је то олакшавајућа околност за долазак додатних радника, ако се за то укаже потреба. Оно на чему је потребно порадити је довођење електричне енергије, изградња канализационог система и квалитетна презентација, а остали услови су прихватљиви“, рекао је Станишић.

Он додаје да ће се заједно радити на стварању што бољих услова за привлачење инвеститора, јер је Србац занимљив у том смислу, а циљ је свима заједнички, отварање нових радних мјеста и задржавање становништва на нашим просторима.

“Република Српска улагачима може бити интересантна, јер посједује најниже цијене пореза, електричне енергије, повољне локације и квалитетну радну снагу. Приоритет је привлачење улагача који не би наштетили домаћим привредницима из разних сектора, већ да то буде вид надопуњавања или увођење нових атрактивних сектора”, рекао је Станишић.

Јордан Kуваља, стручни сарадник у АПИС-у, каже да је данашњи састанак био занимљив и користан, јер су на њему отворена нека важна питања за општину Србац, која као крајњи циљ имају економски развој и бољи стандард живота грађана.

“Данас су презентоване ствари које су много битне и могу се схватити као корисна упутства за наредни период. Ми се припремамо и желимо да у наредне двије године, са што више информација, презентујемо потенцијалне индустријске зоне и да кренемо са реализацијом пројеката, што је веома битно за будућност“, рекао је Kуваља.

Он се захвалио Републичкој агенцији на подршци и стручним савјетима, те истакао да је стварање бољег економског амбијента основни предуслов за останак становништва на овим просторима, посебно млађих генерација.