Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Постављене четири метеоролошке станице на подручју србачке општине

Постављене четири метеоролошке станице на подручју србачке општине

Пољопривредни произвођачи из Српца, Брода, Приједора и Требиња добиће квалитетније услове за управљањем пољопривредним земљиштем захваљујући постављању 18 нових метеоролошких станица које ће омогућити додатне податке о микроклиматским условима и предвиђању временских прилика са прецизношћу од 90 одсто.

Нове метео-станице са којима ће располагати Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, биће интегрисане у јединствену AgroLife платформу за дигитално управљање пољопривредним земљиштем коју користе ове четири локалне заједнице, као прве у Републици Српској.

Ради се о регионалном пројекту develoPPP.de кога проводе компанија TeleGroup и GIZ ORF у име њемачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој Њемачке (BMZ, Привредне коморе Републике Српске и Регионалне мреже за повољно пословно окружење (BFC SEE).

Прве четири метео-станице данас су постављене у Kоровима, Ситнешима, Црнаји и Лилићу а још четири ће сутра у Броду, док ће Приједор и Требиње до краја мјесеца добити по пет станица.

Почетак реализације ове инвестиције, чија вриједност износи 248.000 KМ, данас је у Српцу озваничио предсједник Привредне коморе Републике Српске, Перо Ћорић који је потписао споразум о инсталирању метео-станица са начелником општине Млађаном Драгосављевићем.

Ћорић је рекао да је ово један од 13 пројеката које проводи Привредна комора Републике Српске и додаје да је раније овим локалним заједницама подијељена информатичка опрема и софтвер у вриједности од 250 хиљада KМ.

“Укупна цифра за овај пројекат је још већа и износи око 2,5 милиона KМ јер је регионалног карактера и проводи се у Србији и Црној Гори”, рекао је Ћорић.

Оливера Радић, руководилац Центра за управљање пројектима и анализе у Привредној комори РС, каже да је циљ пројекта унапређење капацитета за дигитално управљање пољопривредним земљиштем, које се додјељује путем закупа, а којим управља локална самоуправа, односно ресорно министарство.

“AgroLife софтвер, који је развио “TeleGroup”, омогућава локалним самуоправама аутоматизовано управљање, преглед и обраду података неопходних за квалитетно управљање земљиштем. Уједно, овај софтвер омогућава и власницима пољопривредних добара да ефикасно планирају, организују и управљају пољопривредном производњом у циљу повећања приноса и смањења оперативних трошкова”, рекла је Радић.

Тако напримјер, локална самоуправа располаже подацима о свим закупцима, односно плодореду, укупној сјетвеној структури, приносима и опреми која је кориштена у процесу производње, док с друге стране, пољопривредници имају све информације које су им потребне за успјешну сјетву и остварење одговарајућег приноса, попут праћења раста узгоја, временске прогнозе, евиденцију свих трошкова који су настали у току производње и слично.

Начелник општине Србац, Млађан Драгосављевић, каже да се инсталацијом нових метео-станица отвара читав низ нових могућности у погледу осавремењавања пољопривредне производње.

“Сама чињеница да ће се поред информација о климатским условима омогућити предвиђање разних обољења, односно појаве штеточина на појединим пољопривредним културама, говори да се ради о пројекту који ће за наше земљораднике имати велики значај”, рекао је Драгосављевић.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац, Марко Михољчић, каже да у Српцу има око 80 потенцијалних закупаца који ће користити ове податке који су доступни и другим пољопривредним произвођачима.

“Имали смо до сада неколико обука за пољопривреднике који могу бесплатно користити платформу и увидјели смо да је већ доста њих користи, нарочито оних млађе популације. Потребно је да редовно уносе податке и прате стање на парцелама. Вјерујем да ће инсталацијом метео-станица бити повећан број заинтересованих”, рекао је Михољчић.

Данашњем потписивању споразума у Српцу присуствовао је и помоћник министра за пољопривреду Републике Српске, Зоран Ковачевић.