Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Програм подршке Владе Мађарске промовисан пољопривредницима у Српцу

Програм подршке Владе Мађарске промовисан пољопривредницима у Српцу

Више од стотину пољопривредних произвођача са подручја србачке општине данас је присуствовало презентацији пројекта кога проводи Фондација за одрживи развој Републике Српске “Прогресус”, уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и локалних заједница.

Директор Фондације, Андреа Јаглица, рекла је да је представљањем пројекта помоћи пољопривредницима у Републици Српској и Брчко дистрикту почела реализација прве фазе подршке коју су у новембру прошле године договорили премијер Мађарске Виктор Орбан и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Након презентације, Јаглица је рекла да је Влада Мађарске одобрила подршку привреди Републике Српске од око 28 милиона евра у оквиру које ће пољопривредни произвођачи имати могућност да остваре право на бесповратна средстава у појединачном износу од 2.500 до 25.000 евра.

Она је навела да је приоритетни услов да пољопривредници желе да набаве механизацију мађарске производње, да им се земљиште налази на територији Републике Српске или Брчког и да су уписани у регистар пољопривредних газдинстава.

Јаглица је додала да ће пољопривредници моћи да се пријаве на овај пројекат од 1. септембра, а јавни позив ће остати отворен до 15. октобра.

Начелник општине Млађан Драгосављевић изјавио је да је позитивно изненађен одзивом пољопривредих произвођача на данашњу презентацију.

“Позната је чињеница да је у нашој локалној заједници пољопривреда најзначајнија привредна грана којом се бави велики број наших становника. Велики одзив сигуран је знак њихове заитересованости за учешће у овом пројекту и сасвим је сигурно да ће бити пуно позитивних ефеката када се уђе у његову реализацију. Општина Србац ће свим заинтересованим пољопривредницима пружити сваки вид неопходне помоћи, првенствено када је ријеч о испуњавању апликације за учешће у пројекту”, рекао је начелник Драгосављевић.

Један од пољопривредних произвођача који су присуствовали данашњој презентацији био је и Ђуро Цвијић из Kладара који је изјавио да је ријеч о добром пројекту, посебно за младе пољопривреднике који хоће да прошире производњу.

Рок за испоруку опреме коју ће пољопривредници добити у оквиру овог програма је 30. септембар 2023. године.

Данашњој презентацији присуствовао је и замјеник начелника општине Владимир Гужвић.