Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Србачка Перутнина остварила приход од 97,2 милиона KМ у прошлој години

Србачка Перутнина остварила приход од 97,2 милиона KМ у прошлој години

До краја ове године Перутнина Птуј почеће изградња нове инкубаторске станице у Повеличу у коју ће бити инвестирано око 6 милиона KМ а завршетак се очекује до краја 2025. године.

Ово је изјавио директор Велибор Поповић и додао да ће капацитет станице бити 26,5 милиона расплодних јаја.

„Биће то једна нова творница за себе и мислим да у БиХ за сада не постоји инвестиција тог типа. Добили смо локацију за овај објекат и еколошку дозволу, при чему нам је Општина Србац много изашла у сусрет са додјелом земљишта по јако повољној цијени”, истакао је Поповић.

Према његовим ријечима, у јануару је потписан уговор за модернизацију погона евицерације вриједности 1,8 милиона евра, а опрема је у плану да се инсталира у јулу мјесецу.

„Поред тога радимо потпуно нову климатизацију и вентилацију погона а вриједност радова је око 350 хиљада евра”, рекао је Поповић и нагласио да је у протекле четири године у погон у Повеличу уложено око 11 милиона KМ инвестиција по разним основама.

У прошлој години остварен је завидан раст производње и пласман пилетине на инострано тржиште. Обрађено је 13 милиона комада пилића, што је за 6,5 пута више него што је некадашњи Живинопродукт постизао у своје најбоље вријеме, а остварен приход износио је 97,2 милиона KМ.

„Испунили смо план и за око 10 одсто имали већу производњу у односу на годину раније. Тржиште Европске Уније смо поприлично отворили преко наше матичне фирме у Птују а и тржиште Црне Горе покривамо у добром дијелу. Тренутно имамо 152 кооперанта и преко 700 хиљада бројлера у турнусу у Посавини што је потпуно нова регија у којој радимо. Сарађујемо и са кооперантима из Петрова, Прњавора, затим из Српца, Градишке, Дервенте и околних општина, гдје имамо добру сарадњу“, рекао је Поповић.

У 2024. години очекује да наставе истом путањом, уз раст производње за преко 10 одсто у односу на прошлу годину, а крајњи циљ је да достигну производњу од 19 милиона комада.

“То би за тржиште БиХ и оптимално функционисање клаонице да ради у двије смјене по осам сати било одлично и мислим да је то могуће у наредне три године остварити без превелике еуфорије. Посебно бих похвалио подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске јер све што су обећали живинарима за 2023. годину су испоштовали. Субвенција је кооперантима готово дупло повећана, што никад није било у историји Републике Српске, а добили смо подстицај уз прерађивачке капацитете што је 200 хиљада KМ на годишњем нивоу. Овим је направљен велики искорак када је у питању подршка живинарској производњи”, рекао је Поповић.

На манифестацији “Избор најуспјешнијих у привреди Републике Српске за 2023. годину“, која је одржана у Банском двору у Бањалуци, међу привредним субјектима који су добили признање је и Перутнина Птуј Србац која је заузела треће мјесто у категорији најуспјешнијих великих привредних друштава у Републици Српској у прошлој години.

„Посебно нам значи ово признање. Били смо највећи произвођач меса у прошлој години тако да мислим да је то добро не само за Перутнину Птуј С већ и за цијели Србац. Иначе, по први пут у Републици Српској баш из наше бранше је у категорији великих предузећа неко добио ово признање. И свакако да то пуно значи свим запосленим радницима Перутнине Птуј С, нашим кооперантима и свима који су наслоњени на процес производње“, рекао је Поповић и захвалио се запосленим радницима, кооперантима и добављачима који су помогли да сви заједно направе овакав резултат.

Перутнина Птуј С у Повеличу тренутно запошљава 335 радника.