Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Србачким пољопривредницима нова шанса за набавку механизације мађарске производње

Србачким пољопривредницима нова шанса за набавку механизације мађарске производње

У скупштинској сали у Српцу данас је представљен нови јавни позив за додјелу бесповратних средстава пољопривредним произвођачима и прерађивачима за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње у оквиру пројекта подршке Владе Мађарске.

Директорка Фондације за одрживи развој “Progressus”, Андреа Јаглица, истакла је да су веома повољни услови за набавку и да у другом позиву очекује вишеструко већи број пријава него у првом.

Јаглица је навела да “Progressus” у сарадњи са Владом Мађарске додјељује до 70 одсто субвенција пољопривредним произвођачима и прерађивачима у номиналном износу до 25 хиљада евра.

“У Српцу смо имали веома добар одзив у првом кругу а сада очекујемо још већу заинтересованост. Kроз реализацију овог програма у првом кругу прошло је око тридесетак пољопривредника са подручја србачке општине. Доста људи или није знало или није вјеровало у реализацију програма али сада када стижу машине сви су схватили да је ово можда најбољи програм који се нуди пољопривредницима у Републици Српској. Новост је што у овом кругу нудимо субвенције и за прерађиваче пољопривредних производа, као и то да смо рационализовали начин пријаве”, рекла је Јаглица.

Kако је наведено, најбитнији услов је да су они који се пријављују пољопривредници, односно да имају регистровано пољопривредно газдинство или ако су правна лица да имају уписану пољопривредну дијелатност. Једно физичко или правно лице може поднијети искључиво једну пријаву на јавни позив.

Начелник општине Млађан Драгосављевић изразио је задовољством бројем пољопривредних произвођача који су показали интересовање.

“Сигуран сам да је ријеч о добром пројекту који је наишао на велику заинтересованост наших пољопривредних произвођача и прерађивача. Данас смо имали прилику да сазнамо више детаља око свих појединости које овај пројекат пружа и надам се успјешном наставку сарадње са Фондацијом “Progressus”, рекао је Драгосављевић.

Начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, рекао је да је ово одлична прилика да наши пољопривредни произвођачи, уз средства за капиталне инвестиције, које обезбјеђује Влада Републике Српске, посредством Мнистарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, обнове своју механизацију.

“Ове године је проширен позив јер је омогућена набавка машина за прерађивачку дјелатност. Прошле године била је велика заинтересованост и мислим да ће се и у овом кругу пријавити бројни пољопривредници како би остварили субвенције за набавку машина и до 70 одсто”, рекао је Михољчић.

Пољопривредни произвођачи и прерађивачи у Републици Српској на овај јавни позив могу да се пријаве до 14. октобра.