Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Србачким привредницима презентована европска мрежа предузетништва и подстицајне мјере

Србачким привредницима презентована европска мрежа предузетништва и подстицајне мјере

Привредни субјекти из Српца, а нарочито они који су извозно оријентисани, добили су могућност да се на данашњој сједници Привредног савјета општине Србац, која је одржана у згради Општинске управе, из прве руке информишу о европској мрежи предузетништва и републичким подстицајним мјерама.

Сједницом је предсједавао начелник општине Млађан Драгосављевић, као предсједник Привредног савјета, а о наведеним темама говорили су представници Развојне агенције Републике Српске и Министарства привреде и предузетништва.

Александар Вуковић, руководилац Од‌јељења за подршку развоју предузећа и предузетништва у Развојној агенцији Републике Српске и координатор европске мреже предузетништва Републике Српске, рекао је да се ради о највећој мрежи за подршку малим и средњим предузећима која послује на међународном тржишту. Покренута је 1987. године и д‌јелује на 600 локација у 60 земаља, а у њој је ангажовано око три хиљаде стручњака.

“Формирана је са циљем јачања конкурентности малих и средњих предузећа, бољем приступу иновацијама и подстицању иновација и изградњи иновативних капацитета. Нудимо међународна партнерства и савјетодавну подршку а база пословне сарадње мреже садржи хиљаде пословних профила за проналажење савршеног споја између два предузећа. Актуелне мјере подршке предвиђене су кроз јавне позиве, пословне сусрете, припрему профила у бази пословне сарадње и анализу базе пословне сарадње”, рекао је Вуковић и додао да д‌јелују и у земљама ван Европе, попут Русије, Кине, САД-а, Јапана, Аустралије и других.

Милка Латинчић, начелница Одјељења за развој малих, средњих предузећа и предузетништва у Министарству привреде и предузетништва, рекла је да су омогућене разне врсте подстицаја као што је дигитална трансформација која подразумијева набавку и увођење софтверских и пратећих хардверских рјешења, набавку и увођење дигиталних платформи за унапређење пословања, савјетодавне услуге и обуку запослених.

“Максималан износ за нове и пројекте који су у току износи 24 хиљаде КМ, што подразумијева да пројекат није почео прије расписивања јавног позива или је дио реализован а дио није, а нудимо такође и финансијску подршку за потпуно завршене пројекте до расписивања јавног позива”, рекла је Латинчић.

Према њеним ријечима, омогућена је и подршка техничкој иновацији за набавку нове или кориштене опреме која није старија од 10 година, а у том погледу подршка за нове или пројекте који су у току је 48 хиљада КМ а за завршене пројекте 30 хиљада.

“Ту је и подстицај за организацију сајма, односно изложби, у шта улази закуп, уређење и опремање простора, промоција, закуп опреме и слично. За нове пројекте и оне у току, издвајамо 24 хиљаде а за завршене 15 хиљада КМ. За учешће на сајму, односно изложби, што подразумијева закуп и опремање штанда, промотивни материјал, транспорт производа и експоната и слично омогућене су четири хиљаде, и то за нове и пројекте који су у току, а за завршене пројекте 2500 КМ”, рекла је Латинчић.

Једна од мјера подстицаја је и очување старих, умјетничких заната и домаће радиности. За нове пројекте и оне у току намијењено је пет хиљада а за завршене пројекте 2500 КМ.

“Од 2021. до 2023. године додијељено је око 2,6 милиона КМ за 155 пословних субјеката”, истакла је Латинчић.

Директор Развојне агенције Републике Српске, Маринко Ђукић, рекао је да је њихова агенција отворена за све услуге за које привредници сматрају да су битне и додаје да се пружају бесплатно, а отворени су за посјете, мејлове и било каква питања.

“Преко међународних пројеката додијелили смо одговарајућа средства и бесповратне грантове а имамо и разне нефинансијске могућности да помогнемо привредним субјектима. За сваку помоћ обратите се вашој локалној развојној агенцији у Српцу која је спона са Развојном агенцијом Републике Српске”, истакао је Ђукић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је организација овог састанка потекла од локалне развојне агенције у Српцу а реализацију је омогућио Привредни савјет општине Србац и изразио задовољство што је пружена прилика да се у Српцу разговара о овим темама и што су привредници показали интерес да сазнају нешто више из ових области.

Данашњој презентацији присустсвовали су и замјеник начелника општине Владимир Гужвић, предсједник Скупштине општине Милош Будић, начелник Од‌јељења за привреду, пољопривреду и друштвене д‌јелатности Марко Михољчић, директор Агенције за развој малих и средњих предузећа Јордан Куваља и бројни привредници.