Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Три пољопривредна газдинства из Српца добијају финансијску подршку од Европске Уније

Три пољопривредна газдинства из Српца добијају финансијску подршку од Европске Уније

Општина Србац нашла се на првом мјесту ранг листе одабраних корисника за подршку инвестицијама у диверзификацију економских и социјалних активности у руралним подручјима у склопу пројекта EU4Agri.

На коначној ранг листи нашло се 15 општина и градова из цијеле БиХ а корисници финансијске подршке из наше општине биће пољопривредни произвођачи Бојан Лазић, Драган Ђурђевић и Јово Гужвић.

Укупна вриједост пројекта је 117.222 KМ, а учешће три наведена корисника биће 25 одсто односно 29.305 KМ, док ће преостали дио средстава добити из пројекта.

У питању је осам пластеника површине 300, 400 и 432 квадратна метра, као и опрема и механизација за пластеничку производњу за кориснике.

Kроз овај јавни позив, вриједан 6.5 милиона KМ, који је трајао од 16. септембра до 28. децембра 2022. године, Европска унија подржава мала пољопривредна газдинства како би покренули нове економске или социјалне активности којима ће диверзификовати своје изворе прихода или допринијети унапређењу квалитета живота у руралним подручјима.

Предност је дата пријавама које укључују мала газдинства која су уписана у регистар пољопривредних газдинстава, а чији приход не прелази 50.000 KМ, односно која нису уписана у јединствени регистар обвезника индиректних пореза (ПДВ регистар), а подносиоци пријаве биле су јединице локалне самоуправе.

Kроз овај јавни позив су подржане и иницијативе и активности које ће допринијети бољој запошљивости младих у руралним подручјима (нпр. пословни инкубатори, развојни хуб-ови и слично), унапређењу иновативности и конкурентности руралних предузећа (нпр. пословни иновацијски центри, бизнис инкубатори, хубови и слично). Додатно, подржане су активности које доприносе запошљавању и положају жена у друштву кроз креирање инфраструктурне подршке, те активности које уопштено доприносе унапређењу квалитета живота на селу, укључујући и младе.

Kоначна ранг листа корисника пројекта може се погледати ОВДЈЕ.