Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Српцу радили на реактивацији Локалне акционе групе САВУС

У Српцу радили на реактивацији Локалне акционе групе САВУС

У згради Општинске управе у Српцу данас је одржан састанак представника Мреже за рурални развој у БиХ и Локалне акционе групе САВУС коју чине представници општина Србац, Градишка, Лакташи, Kозарска Дубица.

Поред њих, састанку су присуствовали и представници организација цивилног друштва.

Ово је резултат споразума о сарадњи који је крајем децембра прошле године потписан у Источном Сарајеву између Мреже за рурални развој у БиХ и Локалне акционе групе САВУС а све са циљем реактивације ове групе.

Душко Цвјетиновић, предсједник Мреже за рурални развој БиХ, рекао је да су у Српцу имали продуктиван састанак на којем су дефинисали заједничке циљеве у наредном периоду како би финализовали план развоја подручја ове четири општине у периоду од 2024. до 2027. године.

“Анализирали смо стратешке планове општина Србац, Лакташи, Градишка и Kозарска Дубица и издвојићемо приоритете у којима можемо дати свој допринос”, рекао је Цвјетиновић.

Бојан Чикић, менаџер пољопривредног кластера ГЛС који окупља пољпривредне произвођаче са подручја Градишке, Лакташа, Српца и Kозарске Дубице, рекао је да ће поновном активацијом Локалне акционе групе САВУС пољопривредницима бити отворени бројни фондови.

“Циљ нам је да поново реорганизујемо ЛАГ САВУС који је основан, али не функционише. ЛАГ-ови су препознате асоцијације у Европској Унији, имају своје фондове и раде добре ствари за развој села. Настојимо изградити локално партнерство и на тај начин спремамо се за моменат када ће ти фондови бити доступни и за рурални развој нашег подручја. Дјелујемо у два правца, први је утврђивање чланства и израда Статута, а други правац је израда Стратегије развоја ЛАГ САВУС-а и подручја на којем он дјелује”, рекао је Чикић.

Састанку је присуствовао начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић са сарадницима, директорица Туристичке организације општине Србац Радисава Шушчевић и предсједница Удружења жена Србац Весна Смиљанић.

Сљедећи састанак заказан је за 16. фебруар у Kозарској Дубици.