Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Kукуљама одржан стручни скуп на тему савремене технологије производње силаже

У Kукуљама одржан стручни скуп на тему савремене технологије производње силаже

У организацији Пољопривредног института Републике Српске”, компаније “Сано-Савремена исхрана животиња д.о.о”, а уз подршку Мјесне заједнице Kукуље, у друштвеном дому у Kукуљама данас је одржан стручни скуп на тему: “Савремене технологије производње силаже и значај контроле сточних храњива спремљених на фармама”.

Семинар је окупио представнике удружења пољопривредних произвођача мљекара Републике Српске, представнике Удружења узгајивача оваца и коза РС и фармере из Републике Српске, Федерације БиХ и Републике Србије. У гостима је био експерт за исхрану говеда, познати истраживач и научник Manfred Schönleben из Савезне Републике Њемачке који је говорио о најновијим достигнућима њихових колега фармера на подручју Европске уније.

Професор др Војислав Тркуља рекао је да Пољопривредни институт РС има дугу традицију научно-истраживачког рада и да се већ 76 година бави овим послом.

„Повод овог скупа је велики пројекат који финансира Влада Републике Српске који је усмјерен на контролу квалитета сточне хране која је произведена на породичним фармама у Српској. Прикупљен је изузетно велики број узорака који су анализирани у институту, а на основу којих ћемо знати шта би требало урадити у наредном периоду како би резултати били што бољи”, рекао је Тркуља.

Ом истиче да ће искуства познатог истраживача из Њемачке бити од користи нашим фармерима како би били конкурентни и како би повећали млијечност својих грла, производњу меса и млијека и на тај начин остварили што бољи финансијски резултат.

„Био је ово изузетно интересантан али и важан скуп с обзиром на важност проблематике и број фармера који се директно баве овом производњом. Ово је иначе период године када пољопривредни произвођачи имају времена и могу да дођу на овакве скупове. У нашем оснивачком акту пише да је наш задатак да спроведемо истраживања и да резултате презентујемо до крајњих корисника наших произвођача, што је и био циљ“ рекао је Тркуља.

Стручном скупу је присуствовао помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саша Лалић који је рекао да министарство подржава овакве облике едукације.

“Ово је добра прилика да видимо шта је то што раде наши пољопривредни произвођачи, каква су искуства из Европске Уније и других земаља. У пројекту узимања и анализе сточне хране са фарми у Републици Српској, наше министарство је учествовало са скоро 200.000 KМ. Идемо паралелно са ЕУ и са новим технологијама и покушавамо да модернизујемо пољопривредну производњу и са те стране издвајамо значајне инвестиције када су у питању капитална улагања, улагања у прерађивачке и складишне капацитете, обнова механизације и прикључних машина. Чинимо све како би подигли пољопривредну производњу за један виши степен и како би наши пољопривредни произвођачи имали приход, доходовност и самоодрживост“ рекао је Лалић.

„Имамо план за наредну годину, а то су нека два Он истиче да су планови за наредну годину значајнија подршка домаћој пољопривредној производњи и већи акценат када су у питању капиталне инвестиције и улагања у све оно што чини пољопривреду модерном граном.

“Дефинитивно наши пољопривредни произвођачи морају да се окрену дигитализацији и новијим средствима технологије и комуникације јер без тога пољопривреда тешко да може да буде рентабилна и конкурентна“ рекао је Лалић.

Проф др Жељко Лакић, шеф Завода за крмно биље, представио је фармерима резултате истраживања контроле сточне хране које је вршио Пољопривредни институт.

„Током протекле три године радили смо Програм контрола квалитета кабасте концентроване сточне хране спремљене на породичним фармама. Циљ програма је био да се уоче неправилности у технологији спремања сточне хране и да се дјеловањем на терену ти проблеми отклоне. Програм је конципиран тако да у потпуности покрива Републику Српаку. Сваке године буде обухваћено око 12% газдинстава и на основу тога добијамо слику о стању на тим фармама. Током реализације програма утврдили смо да се на фармама углавном спрема силажа од цијеле биљке кукуруза, затим травна силажа и сијенажа и сијено те да код спремања ових храњива постоје одређени проблеми у реализацији технологије на терену. На почетку програма огроман број фарми имао је проблема у спремању квалитетне силаже, велики број узорака силаже није одговарао прописаним граничним вриједностима, а било је одступања и у ПХ вриједности. Радом у задње три године тај проблем је у значајној мјери елиминисан“ рекао је Лакић и додао да је потребно проводити одређене агротехничке мјере на природним ливадама и пашњацима.

Истиче да су захваљујући реализацији овог програма постигли значајне помаке.

“То је нарочито видљиво у погледу унапређења технологије спремања силаже на фармама. Отклонили смо и велики број недостатака који се појављује на мањим фармама. Кад је ријеч о сјенажи и ту је исто било помака али треба доста радити јер велики број фарми спрема силажу лошег квалитета” закључио је Лакић.

Директор пословног развоја, експерт за исхрану говеда из Савезне Републике Њемачке, dr Manfred Schönleben, захвалио се на сарадњи и позиву Пољопривредном институтеу РС и одржао предавање на тему ”Економски успјешна производња силажа-искуства научена уз Сано Лабораторy”.

“Данас смо подијелили искуства и препоруке са фармерима из БиХ и Србије на начин како могу произвести стабилне и квалитетне силаже на својим фармама. Једна од најважнијих ствари за успјех у овој производњи је припрема хране, а важан дио хране код исхране говеда је силажа и зато је квалитета силаже јако важна за успјех производње млијека. Веома важан моменат је ПХ вриједност хране а то знамо из властитог искуства и припреме хране за људе колико је ПХ вриједност важна. Врло важан елемент који нам помаже да добијемо пожељан ПХ силаже су млијечно киселинске бактерије које су природно присутне на самој биљци“ рекао је Schönleben.

Радојица Видовић, посланик Народне Скупштине Републике Српске и предсједник Савјета Мјесне заједнице Kукуље, рекао је да су овакве едукације увијек добро посјећене у овим зимским данима.

“Надам се да ће знања која су данас стекли добро доћи произвођачима млијека. Желим компанији „Сано“ пуно напретка у наредном периоду, добар квалитет и много среће и успјеха у 2024. години” рекао је Видовић.

У раду семинара учествовао је и начелник одјељења за сточарску производњу Милан Пузигаћа, а као гости присуствовали су: представници ресора за пружање стручних услуга Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, представници Републичке управе за инспекцијске послове инспектората РС, представници Академије наука и умјетности РС, представници Пољопривредног факултета Бањалука, Ветеринарског института др “Васо Бутозан”, Пољопривредне школе Бањалука, Центра за развој пољопривреде и села и представници одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац.