Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Kреирали туристички производ општине Србац у циљу већег доласка туриста

Kреирали туристички производ општине Србац у циљу већег доласка туриста

На који начин привући туристе и које локације би биле најтрактивније за обилазак на подручју србачке општине била је тема данашње радионице у згради Општинске управе у Српцу у склопу USAID пројекта Развоја одрживог туризма у БиХ који се реализује у сарадњи са Министарством трговине и туризма Републике Српске.

Поред представника USAID-а и министарства, учешће у радионици су узели представници Општине Србац, на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем, представници Туристичке организације Републике Српске, Привредне коморе РС, Туристичке организације општине Србац, власници етно села и представници угоститељских објеката са туристичким потенцијалом.

Радисава Шушчевић, директорица Туристичке организације општине Србац, рекла је да су учесници, по методологији такозваног „Hub and Spokes“ модела, радили на креирању туристичког производа који би се нашао у програму посјете туриста бањалучко-приједорској регији.

„Бирали смо атрактивне локације које би се узеле у обзир а све са намјером да се нађу у туристичкој понуди бањалучко-приједорске регије на Сајму туризма у Београду који ће бити ускоро одржан. Понуда ће бити пласирана и туристичким агенцијама, што је веома значајно, имајући у виду да је повећан број авионских линија ка различитим европским градовима и број страних туриста који долазе у нашу земљу на неколико дана“, рекла је Шушчевић.

Она је додала да у Српцу дјелује и једини лиценцирани туристички водич, а ради се о Весни Перић, дипломираном туризмологу и члану Управног одбора Туристичке организације општине Србац, која је такође присуствовала данашњем састанку.

„Од атрактивних локација у Српцу издвојила бих и етно село „Kруг љубави“ у Ножичком гдје имају изграђени воћњаци фирме „МБ Импекс“, уз бунгалове, простор за „тим билдинг“, пјешачке стазе и бицикле за вожњу, као и етно село „Платане“ у Горњој Лепеници са бунгаловима, спортским теренима и простором за разна славља. Чули смо на радионици од представника Kонобе Бардача да планирају даље уређење спортско-рекреационог центра у Бардачи и изградњу смјештајних капацитета, а од представника мотела „Храст“ сазнали смо да на располагању имају шест соба са 16 лежајева“, истакла је Шушчевић.

Ана Лакић, руководилац сектора за развој туристичког производа у Туристичкој организацији Републике Српске, рекла је да је Бардача и манифестација Гастро фест, која се одржава почетком септембра, један од препознатљивих туристичких производа на подручју србачке општине.

„Ту су и разне културно-историјске вриједности, попут манастира Осовица, као одличан мотив за долазак вјерника и осталих посјетилаца. Једино недостаје мало више туристичке инфраструктуре, уређености туристичких мјеста, прилазних путева и забавних садржаја на самим локалитетима. Треба више радити на брендирању самог производа а један од примјера може бити и прављење неког специјалитета који ће бити само србачки, будући да је ова општина позната по перадарству и свињогојству. На једноставан начин то може бити гастрономски мамац за туристе, уз остале природне карактеристике, попут планине Мотајица“, рекла је Лакић.

Радионици је присуствовао јеромонах Иларион из манастира Осовица, који је подсјетио да су 2003. године пронађени темељи манастира а археолошка истраживања су трајала све до 2009. године када почиње обнова ове духовне светиње коју су од тада до данас посјетили бројни посјетиоци из цијелог региона.

„Вјерници нам долазе током цијеле године и веома су ријетки дани када немамо ниједног посјетиоца. Највише их долази за празник посвећен Икони Пресвете Богородице Тројеручице, која се налази у нашем манастиру и идентична је оригиналној у манастиру Хиландар. Процјењује се да је на овај празник који се обиљежава 25. јула, прије избијања пандемије вируса корона, стигло око пет хиљада вјерника из земље и иностранства“, рекао је Иларион.

Он додаје да у склопу манастира имају народни тријем у којем током љета могу угостити око 150 посјетилаца и трпезарију коју користе зими а која има капацитет за око 130 вјерника.

„Немамо изграђене гостопримнице, као у неким другим црквама у иностранству, али је то једна од ствари које планирамо урадити. Имамо простор да организујемо низ манифестација у сарадњи са званичним институцијама, отворени смо према новим технологијама и имамо профиле на друштвеним мрежама. Такође је у току изградња спомен обиљежја посвећеног свим мајкама, који би требао бити завршен у скоријем периоду у близини манастирског комплекса“, рекао је Иларион.

Према његовим ријечима, намјера је и да се оформи пјешачка тура уз Мотајицу у склопу које би се могло видјети 12 малих капела које ће представљати мале помјесне цркве, па ће тако вјерници моћи видјети како изгледају руска, грузијска и друге православне цркве.

„Имаћемо разне садржаје који ће омогућити задовољење вјерских и туристичких потреба и нећемо правити разлику међу вјерама, већ ће свако бити у могућности да пронађе оно што му одговара“, истакао је Иларион.

Kао један од проблема у протеклом периоду навео је недостатак адекватне путне сигнализације, што је, уз помоћ Општине Србац, успјешно ријешено.

„Још увијек имамо проблем доласка туриста који користе навигацију на својим мобилним уређајима и врло често залутају на путу до нашег манастира, али то покушавамо да ријешимо са надлежним институцијама. Ипак, захваљујући Општини Србац, имамо добру заступљеност путне сигнализације, тако да туристи који долазе из разних путева, пратећи путоказе могу без проблема да нас пронађу“, рекао је Иларион.

Начелник општине, Млађан Драгосављевић, рекао је да су туристички потенцијали општине Србац огромни али још увијек нису довољно искориштени.

„Имамо намјеру да то промијенимо и наша очекивања су велика због чега радо учествујемо у оваквим и сличним радионицама како бисмо израдили јединствен туристички производ по којем ћемо бити препознатљиви у региону“, рекао је начелник Драгосављевић.

Начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, рекао је да је Општинска управа израдила нову стратегију развоја за период од 2022. до 2028. године и да је туризам једна од стратешких грана.

„Имамо простора за напредак у овој области и у плану је уређење ушћа Врбаса у Саву у туристичке сврхе, као и подручја Мотајице и Бардаче“, рекао је Михољчић.

Поред Стратегије развоја општине Србац, све наведене активности су саставни дио Стратегије развоја туризма у Републици Српској за период 2021-2027. године.