Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Јавни конкурс за бесповратна средства за провођење мјера енергетске ефикасности

Јавни конкурс за бесповратна средства за провођење мјера енергетске ефикасности

Фонд за заштиту животне средине Републике Српске објавио је јавни конкурс за додјелу бесповратних финансијских средстава за провођење мјера енергетске ефикасности у стамбеним објектима и предузећима у Републици Српској.

За стамбене објекте обезбијеђено је 5,8 милиона марака, а за микро, мала и средња предузећа 2,28 милиона марака бесповратних средстава.

Средства су намијењена улагању у реализацију пројеката из области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, а који се односе на повећања енергетске ефикасности у постојећим стамбеним објектима у власништву или сувласништву – приватни станови и куће, као и у микро, малим и средњим предузећима.

Максималан износ бесповратних средстава за побољшање енергетске ефикасности у стамбеним објектима (куће и станови), који се додјељују по објекту је 50 % од укупне инвестиције, али не може износити више од 5.000,00 KМ укључујући ПДВ.

Детаље конкурса за стамбене објекте можете погледати ОВДЈЕ.

Kада је ријеч о предузећима максималан и минималан износ бесповратних средстава који се додјељује износи:

  • за предузеће у већинском власништву жене је 50 % од висине укупне инвестиције, али не може износити више од 50.000,00 KМ, ни мање од 10.000,00 KМ, укључујући ПДВ. Властито учешће мора износити минимално 50 % од укупне инвестиције.
  • за остала предузећа је 45 % од висине укупне инвестиције, али не може износити више од 45.000,00 KМ, ни мање од 10.000,00 KМ, укључујући ПДВ. Властито учешће мора износити минимално 55 % од укупне инвестиције.

Детаље конкурса за микро, мала и средња предузећа можете погледати ОВДЈЕ.

Kонкурс је отворен до искоришћења расположивих средстава утврђених за ову намјену. Обавјештење о затварању Јавног конкурса ће јавности бити доступно путем странице Фонда www.ekofondrs.org.

Ова средства су дио Пакета буџетске подршке Европске уније за ублажавање негативних посљедица енергетске кризе и подстицања енергетске транзиције у виду бесповратне помоћи рањивим домаћинствима и привреди на Балкану.

Република Српска остварила је право на њих усвајањем Акционог плана од стране Савјета министара БиХ, ради улагања у реализацију пројеката из области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *