Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одржана друга сједница Привредног савјета општине Србац

Одржана друга сједница Привредног савјета општине Србац

У новој сали Скупштине општине данас је одржана друга сједница Привредног савјета општине Србац којом је предсједавао начелник општине Млађан Драгосављевић.

На дневном реду је било девет тачака а једна од њих односила се на Стратегију развоја општине Србац за наредних седам година, односно за период од 2022. до 2028. године.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, рекао је да је Општина Србац била међу првима које су радиле по новом закону и програму када је у питању стратегија развоја, а подршку је пружио и УНДП.

“У наредном седмогодишњем периоду визија је да Србац постане пожељно мјесто за инвестирање, мјесто иновативног предузетништва, развијене пољопривреде, уређене комуналне и друштвене инфраструктуре са јединственом туристичком понудом и модерним образовним системом, то јесте да се обједини све што је битно за наредни развојни период“, рекао је Михољчић.

Он додаје да су дефинисана и три основна стратешка циља, а то су: повећање обима привредне активности, унапређење квалитета живота становника, очување природних ресурса и унапређење стања животне средине, а у складу с њима планирани су пројекти на којима ће се радити у наведеном периоду.

Неки од њих су изградња инфраструктуре унутар пословне зоне Црнаја, подршка предузетништву, уређење обале ријеке Саве и ушћа Врбаса у Саву, изградња система наводњавања, изградња откупног центра у пољопривреди, унапређење наставних планова и програма у средњој школи, дигитализација јавне управе, изградња и опремање спортске инфраструктуре, реконструкција путних праваца Србац – Прњавор и Нова Топола – Дервента, проширење водоводне и канализационе мреже, санација депонија и други.

Kада је у питању уређење насипа, који би могао да постане мјесто рекреације и туристичка дестинација, упућен је апел грађанима да не одлажу разне врсте отпада, то јесте да не праве дивље депоније у близини ријека.

“Kроз мјере и приоритет, процјена је да ће за реализацију бити потребно око 46 милиона КМ, од чега је планирано да Општина Србац обезбиједи 5.9 милиона KМ, а остало из других извора, првенствено Владе Републике Српске и разних фондова”, рекао је Михољчић.

Стратегија развоја општине Србац ће се наћи пред одборницима на сједници Скупштине општине Србац која је заказана за сљедећи уторак.

Говорило се и о Плану капиталних инвестиција, у склопу кога је за наредну годину планиран улазак у задњу фазу изградње зграде за младе брачне парове, чија реализација треба да почне ове године, а средства ће бити обезбијеђена из буџета Општине Србац и од купаца станова.

Планирана су и улагања у путну инфраструктуру, санацију и изградњу друштвених домова у мјесним заједницама, а остали пројекти обухватају другу фазу изградње новог вртића, реконструкцију и модернизацију пута Србац – Прњавор, проширење водоводне мреже у Илићанима и Разбоју Љевчанском и слично.

По питању извјештаја о реализацији Плана капиталних инвестација за 2021. годину, истакнуто је да, због пандемије вируса корона и ситуације која је наметнута, план није реализован у потпуности. Предвиђена је била реализација 13 пројеката чија је вриједност 7.9 милиона KМ, а реализовано је 11 у износу од око три милиона KМ. Нереализовани су остали највећи пројекти – изградња зграде за младе брачне парове и модернизација регионалног пута Србац – Прњавор.

У наредном периоду у плану је подршка пољопривредним произвођачима кроз суфинансирање набавке пластеника и опреме за наводњавање, а овај вид подршке ће трајати док год буде владало интересовање пољопривредних произвођача.

На сједници је истакнута потреба већег одзива привредника на овакве скупове како би се постигла што боља повезаност локалне управе и привредника, у циљу унапређења привредног амбијента. Такође, предложено је да сједнице буде тематске, како би се одређеним питањима могло посветити више пажње.

Начелник одељења Марко Михољчић поменуо је да је поново било ријечи о потреби увођења друге смјене у вртићу, као и побољшању сарадње са средњом школом у погледу потреба тржишта рада.

Привредник Драган Татомир је говорио о проблему одласка радника на рад у иностранство и потреби да се на вишим нивоима власти покуша пронаћи рјешење за повећање цијене рада, што је, по његовом мишљењу, кључно за останак грађана на овим просторима.

Привредник Мишо Стојковић је замолио надлежне да им материјале за сједницу доставе раније како би имали више времена да их детаљно прочитају и припреме се за бољу и конкретнију дискусију.

Начелник општине Млађан Драгосављевић је овакву врсту састанка оцијенио као изузетно корисну и позвао привреднике да се одазову у већем броју, јер је то у обостраном интересу.

“Наше настојање да са привредницима остваримо непосреднију комуникацију ушло је у фазу реализације и изражавам велико задовољство чешћом комуникацијом, а и од стране привредника је показан висок степен интересовања јер смо свјесни многобројних отворених питања о стању у привреди. Ово је прави пут и начин да заједно дођемо до што бољих рјешења која су нам потребна“, рекао је начелник.

Сједници Привредног савјета присуствовао је и предсједник Скупштине општине Србац, Милош Будић.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *