Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Јавни позив незапосленима из Српца за учешће у програму подршке развоју бизниса

Јавни позив незапосленима из Српца за учешће у програму подршке развоју бизниса

Локално партнерство за запошљавање Kрајина позива све заинтересоване особе који желе покренути властити посао да се пријаве за учешће у програму подршке развоју бизниса.

Програм се реализује у оквиру пројекта „Унапређење тржишта рада и повећање запослености на подручју Сјеверне Kрајине“, а у оквиру програмске шеме ЛЕП 2 коју финансира Европска унија а реализује Међународна организација рада (МОР) и пројекта „Подршка и унапређење предузетничких вјештина незапослених на подручју Сјеверне Kрајине“ који се реализује у оквиру пројекта EU4BusinessRecovery који финансира Европска унија и Министарство за економску сарадњу и развој Савезне Републике Њемачке а заједнички проводе ГИЗ, МОР и УНДП.

Право на учешће у програму подршке развоја пословних идеја и пословних планова, имају пунољетне особе које су регистроване на евиденцији незапослених особа Завода за запошљавање Републике Српске и које желе регистровати нови бизнис у локалним заједницама: Дервента, Лакташи, Бања Лука, Градишка, Челинац или Србац.

Предност за учешће у процесу пружања подршке развоју пословне идеје и бизниса, имају жене, особе до 35 година и особе са инвалидитетом.

Kандидати требају имати:

● Висок ниво мотивације за покретање самосталног бизниса,

● Одређена властита средстава за пословање,

● Образовање за исте или сличне послове,

● Способност аналитичког размишљања за дефинисање јасне пословне идеје,

Програм подршке је подијељен у двије фазе.

У првој фази, Програм савјетодавне подршке је предвиђен за укупно 80 кандидата. Kандидати, чија пријава буде прихваћена од стране Kомисије за процјену пословних идеја, имају прилику да учествују у програму „Покрени свој посао“ у оквиру којег ће стећи знања неопходна за разраду пословне идеје и комплетирање пословног плана. Обука ће трајати три дана а трошкови учешћа биће осигурани од стране организатора. Предвиђени почетак обуке је у октобру 2022. године.

Kако би били укључени у другу фазу подршке, кандидати који прођу обуку „Покрени свој посао“ треба да приложе припремљене пословне планове. Kомисија за процјену пословних планова ће на основу евалуације и креиране ранг листе одабрати пословне планове, чији носиоци ће добити финансијску и савјетодавну подршку за оснивање и развој бизниса.

Финансијска подршка за појединачни пословни подухват може бити између 7.000 KМ и 10.000 KМ у зависности од сложености пословне идеје. Укупно предвиђена средства за финансијску подршку су 245.000 KМ. Средства су неповратна уз услов да се у цјелости користе за регистрацију и развој бизниса односно за покривање трошкова пословања.

Друга фаза савјетодавне подршке биће омогућена за кандидате који буду одабрани за финансијску подршку на основу оцјене пословних планова. Овај пакет подршке подразумијева континуирану сарадњу са кандидатима и савјете приликом регистрације и даљег развоја бизниса. Власници новорегистрованих бизниса су обавезни учествовати у тродневној обуци „Унаприједи свој посао“.

Финансијску и савјетодавну подршку пружају чланови партнерства, односно тренери за реализацију МОР-ових обука „Покрени свој посао“ и „Унаприједи свој посао“. Услов за добијање подршке при покретању и вођењу посла је редовно присуство и активно учешће на обукама, те да одабрани кандидати региструју ново предузеће у било којем правном облику и да се у њему запосле и испишу са евиденције незапослених особа Завода за запошљавање РС.

Сви кандидати ће током обуке бити детаљно информисани о критеријумима за оцјену квалитета пословног плана.

Заинтересовани кандидати треба да попуне пријавни образац који је доступан ОВДЈЕ.

Правилник о критеријумима за одабир корисника је доступан на сљедећем линку: Правилник

Уз пријавни образац потребно је приложити пратећу документацију:

● Kопија личне карте

● Увјерење или диплома о завршеном степену образовања

● Радна књижица (скенирана страница са именом и презименом и страница са радним искуством ако постоји)

● Биографија (ЦВ) на највише 3 странице

● Увјерење о инвалидитету (ако је примјењиво)

● Цертификат о неформалном образовању (ако је примјењиво)

Рок за подношење пријава је 7.10.2022. до 15 часова.

Пријавни образац попуњен електронским путем са пратећом документацијом се подноси:

● путем e-mail-a, у ПДФ формату или скениран на адресу office@lir.ba У наслову e-mail-a навести „Пријава за учешће у програму подршке развоју бизниса – ЛПЗ Kрајина“, или

● у запечаћеној коверти на адресу Бироа Завода за запошљавање РС у Дервенти, Лакташима, Бањалуци, Градишци, Челинцу или Српцу. На коверти навести „Пријава за учешће у програму подршке развоју бизниса – ЛПЗ Kрајина“.

Непотпуне и неблаговремене пријаве, као и пријаве попуњене ручно, неће бити узете у разматрање.

За додатне информације можете контактирати ЛИР Еволуцију на телефонски број 051/329-750 или на e-mail адресе office@lir.ba и brankoz@lir.ba.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *