Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

За набавку минералних ђубрива, система за наводњавање, орошавање и засјењивање намијењено 3.9 милиона KМ

За набавку минералних ђубрива, система за наводњавање, орошавање и засјењивање намијењено 3.9 милиона KМ

У оквиру пројеката EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery и EU4BusinessRecovery, које финансира Европска унија, у сриједу 21. септембра, објављен је Јавни позив за додјелу бесповратних средстава за мјеру подршке ублажавању негативног утицаја тржишних поремећаја и климатских промјена у примарној пољопривредној производњи.

Циљеви овог позива јесу допринос ублажавању негативног поремећаја на тржишту репроматеријала током 2022. године на пољопривредно-прехрамбени сектор у БиХ насталих као посљедица пандемије Covid-19 и рата у Украјини, допринос ублажавању климатских промјена на пољопривредно-прехрамбени сектор у БиХ, оптимизација оперативних трошкова, одржавање продуктивности, ликвидности и конкурентности пољопривредно-прехрамбеног сектора у БиХ, те подршка стабилизацији постојећих ланаца вриједности од примарне производње до прераде и пласмана производа на тржиште.

Интервентна мјера подршке ће бити реализована кроз финансијску подршку за набавку минералних ђубрива, за набавку система за наводњавање и орошавање, те за подршку набавке система за засјењивање.

Kо се може пријавити на овај јавни позив?

Прихватљиви подносиоци пријава на овај јавни позив су микро, мала и средња предузећа и/или задруге са успостављеном мрежом коопераната/индивидуалних пољопривредних произвођача (у даљњем тексту кооперанти) које се баве производњом и/или прерадом и/или откупом и/или складиштењем и/или пласманом свјежих пољопривредних и готових прехрамбених производа.

У оквиру овог јавног позива на располагању је 3.9 милиона KМ, а средства подршке по једној пријави могу износити од 50.000 KМ до максимално 300.000 KМ. Износ подршке по једном кооперанту може износити од 1.500 KМ до 15.000 KМ. Обавезно финансијско учешће подносиоца пријаве износи 25% укупног износа прихватљивих трошкова.

Пријаве се могу поднијети од 03.10.2022. године, док је крајњи рок за пријаву 12.10.2022. године, до 17 часова.

Сви заинтересовани могу приступити јавном позиву путем директног линка официјелне wеб странице пројекта, eu4agri.ba.

Пријаве се подносе искључиво путем електронског система доставе пријава https://javnipoziv.undp.ba/ који је обезбиједио EU4AGRI пројекат. Достављање пријава у било којем другом формату (e-mail, пошта, факс и слично) није прихватљиво и пријаве достављене на тај начин неће бити узете у разматрање.

Прва онлајн информативна сесија биће одржана 26. септембра, са почетком у 10 часова, путем Фејсбук странице пројекта EU4AGRI.

Поред тога, у наредном временском периоду биће организован низ инфо сесија у осам градова БиХ, Бихаћ, Брчко, Сарајево, Бања Лука, Тузла, Мостар, Бугојно и Требиње. Информације о тачном термину и мјесту одржавања истих, биће објављене путем странице eu4agri.ba.

Додатна питања у вези овог позива се могу доставити путем формулара за питања на wеб страници пројекта https://eu4agri.ba/postavi-pitanje у периоду од 03.10.2021. до 12.10.2022. године. На сва питања која стигну прије или послије наведеног рока се неће одговарати.

У склопу EU4AGRI, Европска Унија пружа подршку јачању конкурентности пољопривреде и руралном развоју у БиХ. Kроз EU4AGRI-Recovery, Европска Унија пружа подршку Босни и Херцеговини у ублажавању економских ефеката пандемије COVID-19 на пољопривредно-прехрамбена предузећа и оператере руралног туризма, те осигурање континуитета њиховог пословања, док се кроз EU4BusinessRecovery утиче на смањење посљедица изазваних пандемијом на пољопривредна и туристичка предузећа, микро, мала и средња предузећа.

За сва три пројекта Европска унија издвојила је 28 милиона евра.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *