Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Објављен нови Јавни позив за мјеру подршке инвестицијама у примарну пољопривредну производњу

Објављен нови Јавни позив за мјеру подршке инвестицијама у примарну пољопривредну производњу

У оквиру пројекта EU4AGRI, који финансира Европска унија, објављен је Јавни позив за мјеру подршке инвестицијама у примарну пољопривредну производњу. 

У оквиру овог јавног позива на располагању је 3.5 милиона KМ, а средства подршке по једној пријави могу износити од 15.000 KМ до 300.000 KМ. За сваки пројекат подносилац пријаве мора осигурати властито суфинансирање у износу од минимално 35% укупног износа прихватљивих трошкова предложене инвестиције, изузев за сектор производње воћа и поврћа гдје властито суфинанасирање износи минимално 30%.

Прихватљиви подносиоци пријава за додјелу бесповратних средстава у оквиру мјере подршке могу бити обрти/самостални предузетници, задруге и предузећа.

Kо се може пријавити на овај Јавни позив?

Kроз овај јавни позив Европска унија ће подржати пољопривредна газдинства која доприносе стабилизацији/јачању производне конкурентности и повећању нивоа продуктивности примарне пољопривредне производње кроз модернизацију и увођење нових технологија и иновација, унапређењу квалитета производа, хигијене и сигурности хране, промовисање добрих пословних пракси и одрживог развоја путем побољшања управљања природним ресурсима, заштите околиша, заштите радника и сигурности хране, те доприносе ублажавању посљедица насталих услијед пандемије COVID-19.

За подршку инвестицијама у примарну пољопривредну производњу прихватљиви су сви пројекти који се односе искључиво на пољопривредне секторе као што су: производња млијека, меса, узгој житарица и уљарица, узгој воћа, укључујући виноградарство и маслине, узгој поврћа, производња садног материјала (саднице воћа, пресаднице поврћа и сјеменски кромпир), производња јаја, узгој рибе, узгој зачинског биља, љекобиља, и гљива, као и производња меда.

Пријаве се могу поднијети од 23.11.2022. године, док је крајњи рок за подношење пријава 31. јануар 2023. године до 15 часова. Пријаве поднесене након истека рока се неће узети у разматрање.

Пријаве се подносе искључиво путем електронског система доставе пријава https://javnipoziv.undp.ba који је обезбиједио EU4AGRI пројекат. Достављање пријава у било којем другом формату (e-mail, пошта, факс и слично) није прихватљиво и пријаве достављене на тај начин неће бити узете у разматрање.

Додатна питања у вези овог позива се могу доставити путем формулара за питања на wеб страници пројекта https://javnipoziv.undp.ba/, у периоду од 24.11.2022. до 23.01.2023. године.

Прва онлајн ИНФО сесија биће одржана у сриједу, 23. новембра у 14 часова, путем Фејсбук странице EU4AGRI.

Поред тога, у наредном временском периоду биће организован низ информативних сесија у градовима широм БиХ. Информације о тачном термину и мјесту одржавања истих, биће објављене путем странице https://eu4agri.ba/ гдје се такође може сазнати више информација о овом јавном позиву.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *