Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Отворен јавни позив пословним субјектима у сектору пољопривреде за унапређење заштите и сигурности на раду

Отворен јавни позив пословним субјектима у сектору пољопривреде за унапређење заштите и сигурности на раду

У оквиру пројекта EU4BusinessRecovery, који финансирају Европска унија и Савезна Република Њемачка, објављен је Јавни позив за учешће у програму техничке подршке и додјеле бесповратних средстава у оквиру мјере подршке инвестицијама у сврху унапређења заштите и сигурности на раду (укључујући мјере заштите од COVID-19) у сектору пољопривреде у Босни и Херцеговини.

Kроз овај јавни позив, вриједан 600 хиљада KМ, Европска унија омогућиће учешће пословних субјеката у програму едукације, техничке и финансијске подршке везано за заштиту и сигурност на раду. Након учешћа у едукацији и техничкој подршци пројекта, предузећа ће бити квалификована за финансијску подршку инвестицијама од 10. 000 до 30. 000 KМ, која ће бити усмјерена на имплементацију препоручених мјера за унапређење заштите и сигурности на раду (укључујући COVID-19 мјере).

Одабрана предузећа добиће бесплатно учешће у едукацији о законским аспектима и значају примјене мјера заштите и сигурности на раду. Додатно, предузећима ће бити пружена техничка подршка у областима процјене постојећег стања за заштиту и сигурност на раду, испитивања услова радне средине и препорука за унапређење услова радне средине, израде акта о процјени ризика за свако радно мјесто, израде интерног акта о заштити на раду заједно са приједлогом потребних средстава за заштиту и сигурност на раду и/или едукацију упосленика о заштити и сигурности на раду. Поменута техничка подршка ће бити пружена у складу са индивидуалним потребама предузећа.

На јавни позив могу се пријавити обрти, предузетници, задруге, микро, мала и средња предузећа која су регистрована најкасније годину дана прије објаве овог Јавног позива и баве се примарном пољопривредном производњом или прерадом пољопривредних производа и сировина. За сваки пројекат подносилац пријаве мора осигурати властито суфинансирање у износу од минимално 15% укупног износа прихватљивих трошкова предложене инвестиције. Јавни позив са пратећом документацијом доступан је директно путем wеб странице eu4business.ba.

Сви заинтересовани за учешће у јавном позиву пријаве са потребном документацијом требају доставити путем онлајн платформе javnipoziv.undp.ba од 28.11.2022. до 23.12.2022.

Kако се пријавити?

Kорак 1: Прочитајте документ Смјернице за подносиоце пријава у којем се налазе све информације о критеријима јавног позива, начину попуњавања и доставе пријаве.

Kорак 2: Преузмите пратећу документацију за пријаву на јавни позив

Прилог 1. Образац пријаве
Прилог 2. УН глобални принципи

Додатна питања у вези овог позива се могу доставити путем онлајн платформе у периоду од 28.11.2022. до 15.12.2022. године. На све упите који стигну прије и послије наведеног рока неће се одговарати. Прије постављања питања заинтересовани подносиоци пријава требају пажљиво прочитати документ Смјернице за подносиоце пријава, и постојећа питања и одговоре везане за овај јавни позив. Пројекат неће одговарати на већ одговорена питања.

Реализацијом ових инвестиција настоји се подржати модернизација пољопривредно-прехрамбеног сектора и побољшање руралне економије. Главни циљ је осигурати опстанак микро, малих и средњих предузећа у важним привредним секторима Босне и Херцеговине како би се смањили негативни учинци изазвани пандемијом COVID-19. Пројекат EU4BusinessRecovery даје важан економски и социјални допринос у подручјима хигијене и заштите на раду, сигурности радних мјеста, те иновацијама производа и дигитализацији.

Пројекат финансирају Европска унија и Савезна Република Њемачка, а проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у Босни и Херцеговини (БиХ) у партнерству са Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH и Међународном организацијом рада (ИЛО).

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *